Iohannis: Romániának konkrét elvárásai vannak a NATO-csúcstalálkozóval szemben

Klaus Iohannis államfő szerdán kijelentette, hogy Romániának „nagyon konkrét'” elvárásai vannak a madridi NATO-csúcstalálkozóval szemben.

Klaus Iohannis a madridi NATO-csúcson | Fotó: Agerpres„A NATO a biztonságunk garanciája, és ezekben a nehéz időkben, amikor a szomszédságunkban Oroszország megtámadta Ukrajnát, rájövünk, hogy mennyire fontos a NATO-ernyő. Ezt a csúcstalálkozót egyesek történelmi jelentőségűnek nevezték, és úgy gondolom, hogy igazuk van” – fejtette ki Iohannis a csúcsértekezlet előtt.

„Várjuk, hogy döntés szülessen a keleti szárny jelentős megerősítéséről, ami a szövetséges katonai jelenlét növelését jelenti a térségben és ezzel együtt Romániában. Számítunk rá, hogy a Fekete-tenger térségét, ahol mi vagyunk, és ahol a háború zajlik, stratégiai érdekű területté nyilvánítják. Arra is számítunk, hogy a NATO kinyilvánítja, hogy Oroszország jelentős fenyegetést jelent a szövetség biztonságára nézve. Egészen konkrétan arra számítunk – hogy példákat mondjak –, hogy a keleti szárnyon felállítás alatt álló harccsoportokat dandár rangra emelik” – mondta az államelnök.

Hozzátette: Románia támogatja a „nyitott kapuk” politikáját, és rámutatott, hogy a kedd esti megbeszéléseken a mérleg arrafelé billent, hogy elfogadják Svédország és Finnország csatlakozását.

„Nagy elvárásokkal vágunk tehát bele az értekezletbe mind a részünkről, mind a szövetségesek részéről. Az általános elvárás az, hogy a NATO bebizonyítsa egységét és erejét, és úgy gondolom, ezen a csúcstalálkozón ez meg fog történni” – fűzte hozzá.

Klaus Iohannis államfő szerdán és csütörtökön részt vesz a NATO Madridban zajló csúcsértekezletén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?