Iohannist is meghívta Biden a demokrácia-csúcsra

Klaus Iohannis államfő csütörtökön részt vesz a Csúcstalálkozó a demokráciáért (Summit for Democracy) nevet viselő online rendezvényen, amelyet az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joseph R. Biden szervez.

Az államfő ugyanakkor csütörtök este telefonbeszélgetést folytat az amerikai elnökkel, a bukaresti kilencek országcsoport többi vezetőjéhez hasonlóan.

A Fehér Ház szerdán jelentette be, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön konzultációt tart kilenc kelet-európai NATO-tagországgal, köztük Romániával is a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásról és az ukrajnai inváziótól való félelmekről.

A bukaresti kilencek csoportjába Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Lengyelország, Románia és Szlovákia tartozik.Klaus Iohannis | Fotó: presidency.ro

A telefonbeszélgetésre a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beütemezett telefonbeszélgetést követően kerül sor. Volodimir Zelenszkij az Egyesült Államokhoz fordult segítségért, mivel orosz részről inváziótól tart. A diplomáciai feszültség egyre nő, Washington és szövetségesei ugyanis azzal vádolják Moszkvát, hogy azért telepített több tízezer katonát az ukrán határra, hogy megtámadja Ukrajnát. Joe Biden és Vlagyimir Putyin kedden egy kétórás online csúcstalálkozón tárgyaltak a kérdésről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Joe Biden egyelőre kizárta a katonai beavatkozást, de szerdán jelezte, hogy egy esetleges ukrajnai orosz invázió esetén az amerikai katonai jelenlét meg fog erősödni a NATO kelet-európai tagállamainak területén. Válaszképpen a Kreml vezetője kijelentette, hogy Oroszország joga megvédeni saját biztonságát, és úgy vélekedett, bűncselekmény lenni hagyni a NATO-nak, hogy megközelítse Oroszország határait.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor jogi garanciákat kért a megbeszélésen Ukrajna NATO-csatlakozásának megakadályozására.

Kapcsolódók

Kimaradt?