FRISSÍTVE – A közösségé lehetett volna, de magánkézbe került Erdély egyik legszebb barokk épülete

FRISSÍTVE- Meglepetésként érte a Szilágy Megyei Tanácsot, hogy nem élhetett elővásárlási jogával, mert a zsibói Wesselényi-kastély tulajdonosa már eladta az Erdély egyik legszebb barokk épületeként számon tartott ingatlant. Az önkormányzat eredetileg mintegy négymillió lejt különített el erre a célra, ezért az ügyet bíróságra viszik. FRISSÍTÉS: Az örökös szerint az önkormányzat kicsúszott a határidőből.

Amint korábban arról a Maszol is beszámolt, márciusban nyílt újra lehetőség a kastély megvásárlására, akkor a korábbi 1,5 millió euró helyett 800 ezer euróért árulták a kastélyt. A Szilágy megyei önkormányzat élve a lehetőséggel, hogy a kulturális minisztérium nem tartott igényt elővásárlási jogára, a sorban a következő elővásárlási joggal rendelkező intézményként meg is fogalmazta vételi szándékát, sőt ehhez a szükséges összeget is elkülönítették.

Elkelt még mielőtt határozat született volna 

A kastélyt először 2015-ben bocsátotta áruba az Artmark bukaresti aukciós ház, és 2016-ban érkezett a felkérés a Szilágy Megyei Tanácshoz, hogy éljen az elővásárlási jogával, ám akkor még 1,5 millió eurót kértek a kastélyért, ez pedig a megyei önkormányzat a költségvetése alapján nem engedhette meg magának.

„Idén márciusában viszont nagy örömmel fogadtuk, amikor arról értesítettek, hogy ismét élhetünk az elővásárlási jogunkkal, mert már csak 800 ezer eurót kérnek a kastélyért. A kulturális minisztérium március 19-én jelezte, hogy nem él az elővásárlási jogával, de minket már március 17-én – még mielőtt a kulturális minisztériumtól megjött volna a határozat – megkerestek a kérdéssel, hogy élnénk-e ezzel a lehetőséggel” – idézte fel az előzményeket a Maszolnak Szilágyi Róbert István, a megyei tanács alelnöke.

Közlése szerint az önkormányzat még március 29-én, a felszólítás utáni tizenkettedik napon jelezte, hogy megvásárolná a kastélyt, és el is indították a törvény által előírt procedúrákat. Ez mind április elején zajlott.

Április folyamán az Artmark felszólította a megyei önkormányzatot, hogy április 30-ig mutassa be a tanácshatározatot, amellyel költségvetésbe foglalták a kastély megvásárlásához szükséges összeget, és bizonyítsák azt is, hogy elindították az elővásárlási jogot illető procedúrákat, mert nekik április 30-ig van egy ügyfelük, aki megvenné az ingatlant.

Az április 28-i megyei önkormányzati ülésen költségvetésbe is foglalták a megvásárláshoz szükséges összeget, és kinevezték az öttagú tárgyalóbizottságot ennek lebonyolításához. Ezt követően nem érkezett válasz a tulajdonostól, sem az őt képviselő Artmark Historical Estate Kft. bukaresti cégtől.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Amikor elkezdtük összeállítani a szükséges iratcsomót, a telekkönyvi kivonatból meglepődve értesültünk, hogy a Micro Vision Consult Kft. április 20-án már megvásárolta a kastélyt 800 ezer euróért. Tehát mi április 28-án már hiába tartottuk meg az ülést, és határoztunk a megvásárlásról,  már 20-án el volt adva” – részletezte a megyei tanács alelnöke.

A cégbíróság adatai szerint a kastélyt megvásároló Micro Vision Consult Kft.-t 2020 januárjában jegyezték be. Üzleti tanácsadással foglalkozik, egy alkalmazottja van, egy kolozsvári tömbházlakásba van bejegyezve, a tavalyi árbevétele pedig 108 349 lej volt.

Szilágyi elmondta, hogy a napokban a bírósághoz fordulnak ebben az ügyben. „A megyei tanács költségvetésében elkülönítettünk négymillió lejt, nem nyúlhatunk hozzá, mert elindítottunk egy procedúrát. Jogi úton próbálunk megoldást találni a történésekre,  hogy az elővásárlási jogunk érvényesüljön” – foglalta össze a politikus.

Megkerestük a kastély tulajdonosát, Janicskó Andrást is, ő azonban nem kívánt válaszolni az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre.

Erdély egyik legszebb barokk épülete

A Zsibón található Wesselényi-kastélyt Erdély egyik legszebb barokk épületeként tartják számon, amely Szilágyság egyik legmeghatározóbb kulturális öröksége.

A kastély építését 1778-ban kezdték el, mai formáját idősebb Wesselényi Miklós idejében nyerte el, a kastély melletti lovardát is ő építtette 1771-ben. A Wesselényiek büszkesége volt a messze földön híres zsibói ménes, amely apáról fiúra szállt. A kastély 1810-re készült el teljesen. Az épületen barokk és klasszicista építészeti elemek keverednek, nagy árkádos loggiája és a középkori hagyományoknak megfelelő négy sarokbástyája különösen látványos.Fotó: Wikipédia

Az államosítás után teljesen megváltoztatták a kastély belsejét. Díszítőelemeit, ablak és ajtófélfáit, a faborítást leverték. Mindent elloptak, ami mozdítható volt: bútorokat, kályhákat, festményeket és dísztárgyakat, Neuhauser festményeit pedig lemeszelték. A kastélyból általános iskola lett, majd bentlakásos középiskola, pionírok háza, múzeum és a természetkedvelő fiatalok kutató központja. Az angolparkból botanikus kert lett, a lovardából kantin, a kastély udvarán pedig gokart-pályát alakítottak ki.

Az örökös szerint a megyei tanács kicsúszott a határidőből

Janicskó András, a kastély örököse az MTI-nek elmondta: a Szilágy megyei önkormányzat kifutott a törvényes határidőből az elővásárlási jog érvényesítésével. Hozzátette: a kulturális minisztérium március 12-én jelezte, hogy lemond az elővásárlási jogáról, és a tárca feladata volt értesíteni a megyei és a városi önkormányzatot, amelyeknek 15 napjuk volt arra, hogy éljenek e joggal.

Elismerte, hogy március 29-én a megyei önkormányzat elnöke jelezte az elővásárlási szándékát, de ügyvédei szerint a 15 napos határidő alatt az önkormányzatnak határozatot kellett volna hoznia a vásárlási szándék kinyilvánításáról. Hozzátette: az adásvételi szerződést az után kötötték meg, hogy a kastélyvásárlás ügye nem került fel az önkormányzat április 9-i ülésének a napirendjére. Janicskó András tudomása szerint a vásárló máris túladott a kastélyon. Hozzátette: azt szeretné, ha minél előbb elkezdenék a kastély felújítását, és az épületben Wesselényi-múzeum működne.

A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja, a Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. 1997-ben az állam az épületért csekély összegű kártérítést fizetett, amit a család visszafizetett az államnak, amikor a törvények módosítása nyomán a természetbeni visszaszolgáltatásra is lehetőség nyílott. Az örökösök azért kényszerültek a kastély eladására, mert belátták: nem tudják előteremteni a felújításhoz, karbantartáshoz szükséges összeget.

Kapcsolódók

Kimaradt?