A következő tanévben sem indul képzőművészeti osztály a kolozsvári Apáczai-líceumban

A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum a következő tanévben sem indít képzőművészeti osztályt, hiába nyertek meg tavaly októberben egy öt évig húzódó pert. 2016-ban ugyanis a Kolozs megyei tanfelügyelőség diszkriminatív módon elutasította a magyar tannyelvű képzőművészeti osztály elindítását az iskolában. Az októberi döntés értelmében a bukaresti ítélőtábla jogerősen, fejenként hatezer lejes kártérítést ítélt meg nyelvi diszkrimináció miatt tíz kolozsvári magyar diáknak.  A 2022–2023-as tanévben mégsem vezethetik vissza a képzőművészeti osztályt, hiszen a tanintézmény nem rendelkezik több osztályteremmel, így nincs elég hely a diákok számára.

Vörös Alpár, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója a Maszol megkeresésére elmondta, jelenleg az ideális megoldás az lenne, ha egy magyar intézményhez kapcsolódva orvosolhatnák az infrastrukturális problémát. Hozzátette, év végén részt vettek egy találkozón a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, valamint az RMDSZ képviselőivel, ahol felvetették a megyei szintű, magyar nyelvű képzőművészeti oktatás kérdését.

Forrás: Apáczai Csere János Elméleti Líceum Facebook-oldala

Az igazgató példaként megemlítette, „éppen tegnap (hétfőn - szerk. megj.) a kolozsvári zenelíceumban az új vezetőség miatt ismét etnikai problémákba ütköztek. Ez az eset is alátámasztja annak szükségességét, hogy magyar tannyelvű intézményhez kapcsolódva működhessenek a képzőművészeti osztályok”. Hozzátette, nagy kihívás a plusz osztálytermek kialakítása, emellett egy bentlakás kiépítése is kiemelt fontosságú lenne, hogy több, akár távoli megyék diákjai is magyar nyelvű művészeti osztályokban tanulhassanak Kolozsváron.

Jelenleg nem tudja, hogy az infrastrukturális probléma orvoslása milyen keretből valósulhat meg. „Lehetőségként felmerült az Országos Helyreállítási Terv támogatásainak igénybevétele, de az egyházak is visszakaphatnak ingatlanokat a jövőben. Ezek mind olyan lehetőségek, amelyek sajnos nem oldhatják meg egy év alatt a problémát” – magyarázta Vörös Alpár.

Az előzmények

Mint azt megírtuk, a Kolozs megyei tanfelügyelőség 2016-ban nem hagyta jóvá a magyar tannyelvű képzőművészeti osztály elindítását. A megyében csak az Apáczai-líceumban létezett magyar tannyelvű képzőművészeti osztály. Ugyanabban az évben a tanfelügyelőség engedélyezte a Romolus Ladea Képzőművészeti Líceumban két ötödik osztály elindítását, egyiket 17, másikat 18 fővel, az Octavian Stroia Dráma és Koreográfia Líceumban pedig egy induló negyedik osztályt 12 tanulóval hagytak jóvá.

A jogerős döntés értelmében fejenként hatezer lejes kártérítést ítéltek meg tíz kolozsvári magyar diáknak. Mégis, Vörös Alpá igazgató az ügy kapcsán még októberben a Maszolnak úgy fogalmazott: „számos kihívása lehet a képzőművészeti osztály újraindításának, ezért megyeszinten kellene azon gondolkodni, hogy hol tudnának olyan infrastruktúrát is biztosítani, ami hosszú távon oldaná meg a Kolozs megyei képzőművészeti oktatást.

Az igazgató tavaly rámutatott, az Apáczaiban a képzőművészeti osztály újraindítása problematikus lenne, mert az elemi osztályok számának növekedése miatt az iskola épülete túlterheltté vált, a délutáni oktatást is be kellett egy időre vezetniük.

A líceum igazgatója kijelentette, a 2022–2023-as tanévre már decemberben leadták a beiskolázási terveket, amelyben szerepel a képzőművészeti tagozat elindítása, mint kiegészítő oktatási forma. Ezt az elmúlt négy évben is biztosították, de a teljes profilt a következő tanévre sem tudja működtetni az Apáczai Csere János Elméleti Líceum.

Kapcsolódók

Kimaradt?