A Nép Ügyvédje szerint nem jogszerű a műtéti beavatkozások 30 napos halasztása

A Nép Ügyvédje szerdán felhívta a figyelmet, hogy „katasztrofális” következményekkel járhat a páciensekre nézve, ha 30 napra felfüggesztik a nem életbevágóan fontos kórházi beutalásokat, műtéteket és orvosi kivizsgálásokat, amint azt Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője bejelentette.

Az Agerpres hírügynökségnek szerdán küldött közlemény szerint az ombudsman hivatalból kivizsgálást indított ebben az ügyben.

Raed Arafat hétfő este jelentette be, hogy a koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt rendeletet adnak ki, amely alapján felfüggesztik harminc napra a nem sürgősségi esetnek minősülő kórházi beutalásokat, műtéti beavatkozásokat, kezeléseket és vizsgálatokat.

„Bár megértjük a járványhelyzet súlyosságát, felhívjuk a figyelmet, hogy nem lehet korlátozni az állampolgároknak az állami egészségügyi intézmények által nyújtott ellátáshoz való jogát, mivel ezzel arra kényszerítjük őket, hogy magán egészségügyi intézményekhez forduljanak. Ez diszkriminációhoz vezethet, ami elfogadhatatlan” – üzente a Nép Ügyvédje.

Az ombudsman szerint alkotmányellenes és törvénybe ütköző, ha az intézkedés, amely korlátozza a személyek egészségügyi ellátáshoz való jogát, egy olyan rendelettel vezetik be, amelyet egy jogi személyiséggel nem rendelkező közigazgatási szerv (katasztrófavédelmi főigazgatóság) vagy az egészségügyi miniszter ad ki.

Az alkotmány világosan leszögezi, hogy a fenti korlátozást csak és kizárólag törvényi úton lehet bevezetni, és több alkotmánybírósági döntés is született már erre vonatkozóan – figyelmeztet a Nép Ügyvédje, emlékeztetve ugyanakkor, hogy már 2020 áprilisában is fölhívta a figyelmet a kórházi műtétek elhalasztása miatt fellépő problémákra.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?