FRISSÍTVE – Etnikai feszültség: a Maros megyei PNL magyarellenességgel próbál politikai tőkét kovácsolni

FRISSÍTVE: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei szervezete távolmaradással bojkottálta a marosvásárhelyi tanács keddi rendkívüli ülését, amelyen a képviselőtestület arról is szavazott, hogy 80 ezer lejjel támogassa a Székelyföldi Kerékpáros Körversenyt. A PNL szerint azonban Székelyföld nem létezik, ezért nem vett részt az ülésen és üdvözölte a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Pro Románia és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselőinek a tervezetet elutasító szavazatát is. FRISSÍTÉS 1: Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a PNL etnikai feszültséget próbál generálni egy olyan városban, amely ezt a kérdést már rég meghaladta és elítéli az ilyen típusú hozzáállást. FRISSÍTÉS 2: Frunda Csenge, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának a vezetője elmondta: a képviselőtestületnek csak egy formális döntést kellett hoznia egy olyan támogatásról, amelyet korábban az elbíráló bizottság már jóváhagyott. 

A tanácsi határozatot azonban a román pártok bojkottja, illetve ellenszavazata ellenére is elfogadta a testület az RMDSZ-frakció és a Szabad Emberek Pártja (POL) egy képviselőjének szavazatával.

„A PNL és a másik három említett román párt nem támogatta, hogy egy nem létező régióról elnevezett rendezvényre jelentős összeget különítsenek el” – szögezte le Ciprian Dobre, a liberális párt Maros megyei szervezetének elnöke. Kijelentette: a „sporttámogatás álcája alatt a marosvásárhelyi önkormányzat döntéshozói egy szegregációs és veszélyes megközelítést legitimáltak, amelyet a Maros megyei PNL elítél”.

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala | Fotó: Borsi Balázs

A liberálisok ugyanakkor arra intik a helyhatóságot, hogy Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala tegyen eleget a prefektusi hivatal kérésének, mely szerint Hunyadi János nemrég felállított szobrának talapzatán románul is tüntessék fel a jeles történelmi személyiség nevét (a szobortalapzaton egyébként Hunyadinak a helyes, latin nyelvű neve szerepel: Iohannes de Hunyad, amit maga kormányzó használt), illetve hogy a Református Kollégium épületének főhomlokzatán az állam nyelvén is írják ki, hogy „Liceul Teoretic Bolyai Farkas”.

Előkerült az etnikai kártya

Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke a közösségimédiában közzétett álláspontjában megfogalmazta, mélységesen csalódott és intoleránsnak tartja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei szervezete elnökének kijelentéseit. „Ciprian Dobrénak Maros megyeiként és a Maros Megyei Tanács korábbi elnökeként mindenkinél jobban kellene tudnia, hogy egy multikulturális és soknemzetiségű országban élünk. Ha a Székelyföldi Kerékpáros Körversenyt barcasági vagy mócvidéki kerékpáros körversenyének hívnák, akkor meggyőződésem, hogy pártelnök úrnak a legkevésbé sem okozott volna gondot, hogy támogassa ezt a projektet.”

„Mélységesen sajnálom, hogy elragadta a nacionalizmus hulláma, és beleesett az etnikai kártya kijátszásának olcsó csapdájába egy olyan városban, amely ezt a kérdést már rég meghaladta és elítéli az ilyen típusú hozzáállást” – fogalmazott Kovács Mihály Levente.

Hozzátette: a Maros megyei PNL hozzáállása „helytelen és méltatlan” volt helyi koalíciós partnerként.

A marosvásárhelyi RMDSZ-elnök közölte, a Székelyföld Kerékpáros Körverseny nemcsak Kelet-Európa, de egész Európát tekintve egy meghatározó, több mint 8 ország 132 sportolóját foglalkoztató verseny, amely körülöleli Székelyföldet, és amelynek köszönhetően Maros megye felkerül a nemzetközi biciklis sportok térképére.

Visszatérő a magyarellenes megnyilvánulás

Frunda Csenge, a marosvásárhelyi képviselőtestület RMDSZ-frakciójának vezetője a Maszolnak elmondta, már hétfőn este tudni lehetett, hogy a PNL a tanácsülés bojkottjára készül azzal, hogy a tanácsosaik nem jelennek meg a gyűlésen.

Kiemelte, egy olyan tanácsi határozatról volt szó, amely már „visszatérő téma”, ugyanis tavaly júliusban ugyanúgy szavazniuk kellett a tanácsban a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny szervezőivel kötött partnerségről és az ezzel járó anyagi támogatásról. Frunda Csenge kiemelte, erre akkor is és most is azért kellett erre sort keríteni, mert a helyi sporttámogatásokat elbíráló bizottság jóváhagyta ugyan a támogatást, de mivel nem helyi bejegyzésű sportegyesület a szervező, erről a tanácsnak kellett külön határoznia. „Ezt a bizottság már megítélte. Ahhoz, hogy ezt a pénzt a szervezők megkaphassák, a tanácsnak egy formális határozatot kellett hoznia” – közölte a frakcióvezető. Hozzátette, azért kellett erről kedden rendkívüli tanácsülésen dönteni, mert kedden már megkezdődött a körverseny, amely Debrecenből indult, szerdán pedig az a szakasz következik, amelyik Marosvásárhelyről indul, a sportolók, illetve a csapataik pedig már kedd folyamán gyülekezni kezdtek a városban.

„Sajnos ismét tanúi lehettünk annak a régi, visszatérő magyarellenes megnyilvánulásnak, amit már oly sokszor láthattunk. Amikor már úgy gondoljuk, hogy a 21. században változhat a politikai beszéd, akkor észrevesszük, hogy ugyanazokat a dolgokat vágják a fejünkhöz, amit harminc évvel ezelőtt” – mondta Frunda Csenge. Közölte, a helyi tanácsban az RMDSZ-nek tizenegy tanácsosa van, a határozat elfogadásához pedig 12 szükséges. A plusz egy szavazat a Szabad Emberek Pártja (POL) tanácsosától lett meg, akit teljesen más logika mentén, de szintén kitámadtak. Az ő pártja, a POL ugyanis azzal nem értett egyet, hogy nem pályázati úton ítélték oda a támogatást, a tanácsosuk ennek ellenére megszavazta a partnerségről és támogatásról szóló határozatot. „Ez egy előzőleg elbírált pályázat volt, sem nem vettünk el belőle, sem nem tettünk hozzá, hanem ugyanazt megítéltük, amit előzőleg a bizottság is jóváhagyott” – tisztázta a tanácsos.

„A marosvásárhelyi közbeszédet és mindennapi életet nem ez a típusú hozzáállás irányítja. Lehet, hogy Ciprian Dobre Maros megyei PNL-elnök megérezte a kampány szagát és hirtelen elkezdett keményen dolgozni” – fogalmazott Frunda Csenge. Hangsúlyozta, „sajnálatos az, hogy ezt a módszert találta a legmegfelelőbbnek, illetve ezt a témát vették újra elő”.

Az RMDSZ frakcióvezetője elmondta még, felszólalásában felhívta arra a figyelmet, hogy ha a tanácsosok között vannak, akik tagadják Székelyföld mint történelmi régió létezését, akkor az ő logikájuk mentén a többi romániai történelmi régió, például a Barcaság, az Avas vagy akár a Mócföld létezését is tagadniuk kellene.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?