Terv: 2026-ra elkészülhet Marosvásárhely körgyűrűje

A marosvásárhelyi körgyűrű az A3-as autópályát, az E60-as országutat, a 15-ös jelzésű országutat és a 152A jelzésű megyei utat köti majd össze, a pályázatot a Nagy Infrastruktúra Operatív Program 2014–2020 keretében nyújtják be finanszírozásra.

A terelőút látványterve | Fotó: punctul.roAz Országos Közúti Infrastruktúrát Kezelő Vállalat (CNAIR) és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal közötti partneri megállapodásba bekerült Koronka is, mivel a munkálatok egy része a település területén zajlik majd. Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester kijelentette, hogy a megállapodás aláírása óta, 2020-ban megkezdődött a topográfiai felmérések és a szükséges engedélyek beszerzése. A városvezető kijelentette, hogy idén írják ki az első versenytárgyalást a munkálatokra, ugyanakkor a teljes projekt 2026-ban fejeződik be.

„Az építkezés befejezési dátuma normális esetben 2023 év vége lett volna, de tekintettel arra, hogy az előző városvezetés nem nyújtotta be a dokumentációt a finanszírozáshoz, csak most sikerült benyújtani ezeket a szükséges jóváhagyások megszerzésére. A befejezési határidő a közbeszerzési folyamattól is függ, hogy lesz-e fellebbezés vagy sem. Két szakasznak az építkezési munkálatai már jövő év tavaszán el kell kezdődjenek, és 2024 elején ezeket a munkálatokat be is kéne fejezni. A többi szakasz megépítése feltételezésünk szerint 2024-ben kezdődik el, és 2026-ban fejeződik be, remélhetőleg az új Maros-híddal” – részletezte a városvezető.

A várost elkerülő út egy részét, valamint egy vasúti átjárót a Fejlesztési Minisztérium finanszírozza az Anghel Saligny Országos Beruházási Programon keresztül.

Kapcsolódók

Kimaradt?