Felháborodtak a szervezők, hogy eltiltották a romániai fellépésektől a Kárpátiát

Tiltakozást váltott ki, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen 9 ezer lej pénzbírság kifizetésére kötelezte, és három évre eltiltotta a romániai fellépésektől Petrás János Lászlót, a Kárpátia rockegyüttes énekesét. Az ítélet alapjául szolgáló csíkszeredai koncert szervezői felháborítónak és antidemokratikusnak vélik a döntést.

A legfelsőbb ügyészség 2015 decemberében közölte, hogy vádat emelt Petrás János László ellen, aki a Kárpátia rockegyüttes 2014. június 6-i csíkszeredai koncertjén mind az előadott dalok szövegével, mind pedig a közönséggel folytatott párbeszéd által felingerelte a hallgatóságot, "hozzájárult a románellenes érzelmeik gerjesztéséhez és felerősítéséhez, és a románok elleni intoleranciára és fizikai erőszakra uszított".

Az ügyészség szerint a koncerten elhangzott dalokkal Petrás János László harcra hívta a magyarokat a Magyarországtól elcsatolt területek visszaszerzésére a Krím-félszigeten érvényesített orosz modell alapján. Ugyanakkor fegyveres harcra szólított, hevesen vitatta a trianoni békeszerződés előírásait, elnyomóknak és bocskorosoknak minősítette a románokat.  A bírósági ítélet kivonata szerint az énekes az "emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszát, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztését" tiltó törvénycikket sértette meg, és tettét nagy nyilvánosság előtt követte el.

Az alábbi amatőr felvétel a szóban forgó koncerten készült. A Kárpátia frontembere a következő sorokat énekeli: "Magyarország katonái/ Tudtok-e még talpra állni/ Tudtok-e még a hazáért/ Fél világgal szembeszállni/ Kitartani mindhalálig/ Vissza el a szent határig/És ha eljön majd az idő/ Jó anyátok így búcsúzik: Menj, menj, menj, menj!"

A csíkszeredai koncert szervezői nevében György László és Tőke Ervin – utóbbi a Minta ifjúsági szervezet elnöke - közleményben adtak hangot tiltakozásuknak a bírósági ítélet ellen. Felháborítónak és antidemokratikusnak nevezték a döntést. "Úgy ítéljük meg, hogy a bíróság lábbal tiporja a véleménynyilvánítás szabadságát, a művészi szabadságot értelmezi és megfélemlíti ezzel a döntéssel a magyar közösséget. Az Európai Unióban ez elfogadhatatlan eljárás kellene hogy legyen és nem szabadna egyik uniós állampolgárt sem kitiltani egy másik uniós ország területéről" - olvasható a közleményben.

Megkeresésünkre Tőke Ervin úgy vélte, a bírósági döntés jól illeszkedik abba az intézkedéssorozatba, amely a magyarok ellen irányul. "Kétségkívül, a Kárpátia erős hangot üt meg, viszont ezt a magyarság érdekében teszi. Több koncertjükön is részt vettem, és soha nem hallottam tőlük olyant, amellyel konkrétan gyaláztak volna egy másik nemzetet. Ez a csíkszeredai koncert esetében is így volt" - mondta Tőke. Hozzátette, véleménye szerint nem áll meg a lábán egyik vádpont sem, amelyben bűnösnek találták a Kárpátia frontemberét. "Nem szidták a román nemzetet, pusztán aktuálpolitikai történéseket elevenítettek fel" - jegyezte meg.

Elmondta, tapasztalata szerint "minden, ami a Trianon előtti állapotokra emlékeztet, érzékenységet okoz azok körében, akik konkrétan abból élnek, hogy nem szeretik a magyarokat". Megítélése szerint a magyarokkal szembeni gyűlöletkeltést a hatóságok közel sem reagálják le ilyen vehemensen. "Minket bárki ebben az országban bármilyen módon szidhat, bármit elmondhat rólunk, maximum kap egy kisebb büntetést, az ügy komoly következmények nélkül marad. Gondoljunk csak bele, hány csoport, személy uszít a magyarok ellen" - magyarázta.

Tőkét is kihallgatták

A Minta ifjúsági szervezet elnöke elmondta, őt is kihallgatták az ügyben György Lászlóval együtt. "Bukarestből jött két ügyész, és behívattak a csíkszeredai ügyészségre. Elmondták, tetszik nekik a Kárpátia zenei világa, dehogy csúnya dolgokat mond. Azt válaszoltam, hogy ez nem igaz. Felhozták, hogy a koncerten elhangzott a bocskorozás. Ilyen nem hangzott el a színpadról, ott voltam a színpad mögött és nem hallottam ilyesmit. Egyszerűen arról van szó, hogy a Kárpátia zenekar széles kört szólít meg, erősíti a fiatalok nemzeti identitását, annak a felvállalását. Ez már bizonyos köröket zavar, és erre gyártottak egy ügyet" - mondta.

Tőkét és György Lászlót egyszeri alkalommal hallgatták ki, a tárgyalás során már nem idézték be őket. "Az ügyészségre többünket is beidéztek ennek az eseménynek a kapcsán, akkor is és most is állítjuk, hogy nem történt a koncerten az előadók részéről irredenta, gyűlöletkeltő eszmék terjesztése. Ugyanakkor meg kell jegyezzük, hogy nem bocsájtották a hang és videofelvételeket a rendelkezésünkre, ami újabb kérdéseket vet fel az ügyben. Amint újra Erdély földjére léphet a Kárpátia zenekar teljes felállásban, mi újra várjuk városunkba, Csíkszeredába" - olvasható a szervezők közleményében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?