Háromszéken nem vonzó az iskolaigazgatói állás

Kovászna megyében nehéz lesz betölteni az iskolák igazgatói és aligazgatói tisztségeket, mivel sok tanintézmény vezetői tisztségére nincs jelentkező.

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő szerint 81 iskolaigazgatói és 42 aligazgatói állásra írtak ki versenyvizsgát, ám 16 igazgatói és 17 aligazgatói tisztségre nincs egyetlen jelentkező sem.Nem csak vidéki iskolák-, de neves sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, baróti és bodzafordulói tanintézmények vezetői tisztségére sem találtak jelentkezőt. A főtanfelügyelő szerint ennek oka egyrészt az, hogy a tanügyben 2008 óta nem szerveztek versenyvizsgákat, hanem kompetencia és az érintettek beleegyezése alapján neveztek ki vezetőket, most meg nem számítottak arra, hogy meg kell méretkezniük. Másrészt a jelenlegi iskolaigazgatók egy része azért nem tud részt venni a versenyvizsgán, mert nem tagja az oktatási menedzsment szakértői testületnek, illetve olyanok is vannak, akik jelenleg igazgatók, teljesítenek minden feltételt, és mégsem jelentkeztek a versenyvizsgára.

Kiss Imre szerint Háromszéken a határidőig 97 személy nyújtotta be kérését és vesz részt az október 12-i versenyvizsgán, de mindössze 5 olyan igazgatói és 3 aligazgatói tisztség van, amelyre ketten pályáznak, tehát kevés helyen van verseny. A főtanfelügyelő úgy véli most lenne itt az alkalom, hogy jelentkezzenek azok a pedagógusok akik az elmúlt években konstruktív vagy kevésbé konstruktív kritikákat fogalmaztak meg a tanintézmények vezetőivel szemben.

Kiss Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy a módszertan értelmében a versenyvizsga után üresen maradt állásokra nem nevezhetik ki azokat, akiknek nem sikerült a vizsgájuk, vagy jelenleg vezetői tisztséget töltöttek be, de nem jelentkeztek a vizsgára. A főtanfelügyelő arra számít, hogy ezt a szabályt módosítani fogja a szaktárca, mivel ellenkező esetben nehéz lesz igazgatót találni egyes tanintézmények élére.

Kovászna megyében október 12-én, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceumban szervezik a versenyvizsgát. Az írásbeli tesztek kiértékelése a vizsgázó jelenlétében zajlik, mondta Kiss Imre, aki szerint minden pályázó esetében külön vizsgabizottságot kell létrehozni, illetve két tanú és két megfigyelő jelenlétében zajlik a kiértékelés, amely így nem megfellebbezhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?