Így versenyvizsgáznak a magyar iskolaigazgatók, aligazgatók

Kedden startolt a beiratkozás az iskolaigazgatók és aligazgatók versenyvizsgájára, a jelentkezőknek október 2-ig van lehetőségük jelezni, részt vesznek a megmérettetésen. 

A magyar, illetve más nemzeti kisebbségek iskolái esetében a pályázónak dokumentumokkal kell igazolnia a tanítási nyelv ismeretét - hívta fel a figyelmet Király András oktatási államtitkár. A több tagozatos iskolák esetében az igazgatók egyikének szintén iratokkal kell igazolnia, hogy ismeri azon kisebbség nyelvét, amelyen az oktatás folyik. A módszertan értelmében a magyar tannyelvű, illetve a több tagozatos iskolák esetében az igazgatói és aligazgatói versenyvizsgára jelentkezőknek rendelkezniük kell az RMDSZ megyei vezetőségének jóváhagyásával, más kisebbségek esetében pedig a kisebbségeket képviselő parlamenti csoportnak kell jóváhagynia a pályázó jelentkezését.

Király András elmondta, az anyanyelvismeret tanúsítására elfogadják a tanulmányi oklevelet a szaknyelv feltüntetésével, a tanári kinevezést a tanítási nyelv feltüntetésével, a nyelvvizsgát, illetve az RMDSZ megyei szervezetei által kibocsátott igazolást.

A minisztérium által közzétett módszertan szerint a versenyvizsga országos és helyi szakaszból áll. Az országos írásbeli vizsgára október 12-én kerül sor, amely a menedzseri képességeket méri fel. A második szakasz - a megyei tanfelügyelőségek szervezésében - további két vizsgából áll: az önéletrajzban foglaltak kiértékelése, valamint a jelölt iskolafejlesztési, cselekvési tervének, illetve menedzseri tervezetének bemutatása a megyei bizottság és a minisztériumi küldöttek jelenlétében.

A vizsgabizottság tagjai közzé két személyt a helyi önkormányzat nevesít, valamint a szülői bizottság részéről is részt vehet megfigyelőként egy erre kijelölt személy. Az egyházi iskolák képviselője szintén megfigyelői státussal lehet jelen a vizsgákon.

A pályázónak az alábbi feltételeket kell teljesíteniük:

  • felsőfokú végzettséggel rendelkezik;
  • tagja az országos, oktatásért felelős szakértői testületnek;
  • címzetes tanár a közoktatási rendszerben, és legalább kettes fokozati vizsgával vagy doktori címmel rendelkezik;
  • az utóbbi négy tanévben „nagyon jó” minősítést ért el az év végi kiértékeléseken;
  • az utóbbi négy évben nem indult fegyelmi eljárás ellene;
  • nincs jogerős büntetőperes végzés ellene;
  • egészségügyi szempontból is megfelel a tisztség betöltésének.

Az eredményeket november 18-án közlik, fellebbezésre november 21-23. között lesz lehetőség. Az óvások elbírálására, illetve a végleges eredmények kifüggesztésére november 24. és december 9. között kerül sor – ezeket december 16-án érvényesíti a megyei tanfelügyelőség vezetőtanácsa, és továbbítja a szaktárcának. 

A versenyvizsgáról bővebben itt olvashat

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?