Két és fél évig dobogott disznószív egy pávián testében

Egy különleges hatóanyagkoktélnak köszönhetően két és fél évig vert egy majom testébe ültetett génmódosított malacszív. Korábbi kísérletek alkalmával csupán alig fele ennyi ideig működött az átültetett szerv – írja az MTI. Pontosan 945 napig vert a szív, amelyet egy pávián hasüregébe ültettek – közölték amerikai és német kutatók a Nature Communications című szaklapban.

Az adományozott szervek hiánya miatt a fajok közti szervátültetést, a xenotranszplantációt az emberek számára is lehetséges alternatívaként kutatják a tudósok. Ennek egyik legnagyobb problémája a fajidegen implantáció ellen fellépő heves kilökődési reakció. Muhammad Mohiuddin, az amerikai Maryland államban, Bethesdában lévő Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatója és csapata ezt a heves reakciót akadályozta meg sikeresen viszonylag hosszú időn át öt Anubisz-páviánnál (Papio anubis).

A két-három éves majmokba 6-8 hetes, génmódosított malacok szívét ültették be. A szervek átlagban 289 napig működtek. A majmok hasüregében hozzákapcsolták a szíveket a vérkeringéshez. A szervek pumpáltak, de nem vették át a szív szerepét. „Az, hogy tényleg pótolják a szívet, a következő lépés lesz, ezen dolgozunk éppen Münchenben” – mondta Bruno Reichart, német kutatói társaság (DFG) xenotranszplantációs területének szóvivője. A müncheni Ludwig Maximilian Egyetem két munkatársa is részt vett az amerikai vizsgálatban.

„Ezeknél a kísérleteknél a sikeres immunelfojtás volt a nagy teljesítmény. Ez nagyon egyszerű, nem toxikus és embereknél is kivitelezhető” – mondta ki Reichart. Mohiuddin csapata egy meghatározott antitestekből és gyógyszerekből álló keveréket alkalmazott, amely megakadályozta, hogy a majomtest idegen testként kilökje a malacszívet. Reichart elmondta: „a szívek csak akkor haltak el, amikor leállítottuk az immunelfojtást annak érdekében, hogy teszteljük, beilleszkedtek-e a szervek”.

A génmódosított sertések szervei többek között az emberi véralvadási tényezőkhöz is jobban alkalmazkodnak. A sertések az emberek számára potenciális donorok, mivel anyagcseréjük hasonlít az emberéhez. A német szervadományozási alapítvány adatai szerint Németországban 2015-ben 280 szívátültetést hajtottak végre. Az azt megelőző évben 300 transzplantáció történt, de több mint 500-an vártak új szívre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?