Spanyolország vezeti a szervtranszplantációs világstatisztikát

Rekordszámú, 4360 transzplantációt hajtottak végre 2014-ben Spanyolországban, ezzel az ország megőrizte vezető pozícióját a szervátültetések terén.

A korábbi évhez képest 1,9 százalékkal nőtt az átültetések száma – közölte kedden a madridi egészségügyi minisztérium. Tavaly 2678 vese-, 1068 máj-, 265 szív-, 81 hasnyálmirigy- és 6 bélátültetést végeztek.

Minden korábbinál többen, 1682-en ajánlották fel valamely szervüket. Az országban egymillió lakosra 36 szervdonor jut, ami világszinten a legmagasabb arány. Az Európai Unióban ugyanennyi főre átlagosan 19,5 donor jut. A donorok többsége 60 éven felül, s 60 százalékuk férfi. Az élő személyek közti vesetranszplantáció 11 százalékkal 423-ra emelkedett.

„Történelmi csúcspontot értünk el, s kijelenthetjük, hogy Spanyolország a transzplantációk és szervadományozások terén világvezető" – mondta Alfonso Alonso spanyol egészségügyi miniszter, aki szerint az eredmény „a polgárok nagylelkűségének és az egészségügyi rendszer hatékonyságának" köszönhető. Az újabb transzplantációs rekord ellenére tovább nőtt – 5571-re – a szervátültetésre várakozók száma Spanyolországban.

Kimaradt?