25 évvel a Fekete Március után: beszélgetés Bukarestben

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet március 18-án, szerdán 19 órától a fiatal történészgeneráció, illetve dokumentumfilmesek részvételével szervez beszélgetést a Gina Patrichi utca 8. szám alatti székhelyén a 25 évvel ezelőtti Fekete Márciusról.

Az etnikai interferencia vagy az egymás melletti párhuzamos élés – hogyan értelmezhetők negyedszázad távlatából a Fekete Március eseményei? Miként látják a dokumentumfilmekben megszólaló egykori résztvevők? Hogyan értelmezik a folyamatot, az eseményeként a történészek? Az utóbbi években napvilágot látott visszaemlékezések, történészek által jegyzett kiadványok, dokumentumfilm-sorozatok, színházi előadások foglalkoztak az eseményekkel, témával, melyekben igyekeztek kibontani az összekuszált szálakat.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben március 18-án, szerdán 19 órától a fiatal történészgeneráció, illetve dokumentumfilmesek részvételével szervez beszélgetést a Gina Patrichi utca 8. szám alatti székhelyén. Novák Csaba Zoltán, a Román Akadémia Gheorghe Şincai Társadalomtudományi Kutatóintézet munkatársa – László Mártonnal közösen – jegyzi azt a könyvet, amely az 1990. márciusi eseményeket a történelmi dokumentumok fényében dolgozza fel. A fiatal marosvásárhelyi történész beszélgetőpartnere lesz Cristian Vasile, a Román Akadémia Nicolae Iorga Történelmi Intézetének munkatársa, aki 2006-ban a Romániai Kommunista Diktatúrát Elemző Elnöki Bizottság szakértőjeként hozzájárult a Záró jelentés megfogalmazásához, amely alapján Románia Elnöke törvénytelennek nyilvánította a romániai kommunista rendszert. 2008 januárjától Vladimir Tismăneanuval koordinálja a Humanitas Kiadó Kortárs történelem sorozatát.

Az est folyamán levetítésre kerül két dokumentumfilm-részlet is – a filmek rendezőinek jelenlétében.

Gulyás Gyula: Szembesítés című többrészes dokumentumfilmjében a konfliktus résztvevői idézik fel a történteket. Az ismert főszereplők mellett számos úgynevezett kisember is szembesülhetett akkor, ott, kisebbségi létének olyan drámai eseményeivel, melyek megkerülhetetlenné váltak, akkor is, ha nem lettek kibeszélve. Sokszor a szűkebb, személyes régiókban sem, s a nyilvánosság jogi fórumain sem. Erre a fajta monológokból, s vallomásokból szerkesztett dialógusra tesz kísérletet a film magyarok s románok közreműködésével, egy további dialógus reményében.

Ugyancsak jelen lesz Cornel Mihalache, aki Bereczki Edittel közösen jegyzi a Vă doare capul? (Fáj a feje?) című háromrészes dokumentumfilmet, melynek első felvonását mutatjuk be, amely román nemzetiségű utcai résztvevőket megszólaltatva közelít az eseményekhez.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?