Kisebbségi szemináriumot szervez a Bernády alapítvány

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány több mint másfél évtizede, évente megszervezi kisebbségi szemináriumát, amelynek középpontjában a romániai nemzeti csoportok együttélése áll. Idén 25 év távlatából emlékeznek a véres marosvásárhelyi eseményekre. Ez alkalomból az  alapítvány március 20-án, 1990–2015. március 19–20. – Visszatekintés és jövőkép címmel kerekasztal beszélgetést szervez, melynek segítségével alkalmat szeretne teremteni a párbeszédre, a múlt eseményeinek együttes kiértékelésére és egy közös jövőkép megalkotására a Marosvásárhelyen élő magyar és román közösség számára. 

 A délelőtti kerekasztal-beszélgetésen az elismert történészek mellett – köztük Novák Zoltán és László Márton, a fekete március eseményeinek  történeti feltárására törekvő, A szabadság terhe című könyv szerzői, Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, Gabriel Andreescu, a SNSPA Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem történelem szakának egyetemi oktatója és Vasile Cernat, a marosvásárhelyi ‘Petru Maior’ Egyetem oktatója –, a civil társadalom és politikai élet olyan jeles személyiségei is felszólalnak, mint Moca Rudolf a Marosvásárhelyi Rádió roma nyelvű műsorának szerkesztője, a RomoSapiens Egyesület elnöke, Alina Nelega, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészeti igazgatója, Petre Roman volt miniszterelnök, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezető politikusai.

A beszélgetés célja egy közös, befogadó identitás kialakítása, a gyűlöletbeszéd és a szélsőséges megnyilvánulások elleni együttes fellépés, hiszen ezen magatartásformák csak ártani tudnak egy olyan multikulturális városnak, mint Marosvásárhely.

További információk: Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, Horea utca – 6 szám (Marosvásárhely), telefonszám: 0265/266 855.

Délután 17:00 órától, szintén az alapítvány székhelyén, a marosvásárhelyi eseményeket feldolgozó Fehér Könyv bővített második kiadásának bemutatására is sor kerül, amelyet az 1990-es eseményeket idéző fotókiállítás követ majd.

Kimaradt?