Florea várja Johannist a fekete március évfordulójára

Marosvásárhely polgármestere meghívja Klaus Johannis államfőt egy olyan kollokviumra, amelyet az etnikumközi kapcsolatokról tartanának az 1990-es véres román-magyar összecsapások 25. évfordulóján - jelentette be maga a polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

Dorin Florea elmondta, szándékáról már levélben tájékoztatta az államfőt - idézte az Agerpres hírügynökség. A polgármester a marosvásárhelyi egyetemekkel működik együtt a kollokvium megszervezésén. Azért tartotta fontosnak, hogy Klaus Johannis elnök is részt vegyen a rendezvényen, mert szerinte az ő szavára hallgatnak a legtöbben Marosvásárhelyen.

Hozzátette, a város történetében még nem fordult elő, hogy az elnökválasztás valamely jelöltjére olyan sokan szavaztak volna, mint novemberben Klaus Johannisra. Dorin Florea megemlítette, hogy van tapasztalata a hasonló rendezvények lebonyolításában, hiszen ő volt a közvetítő, amikor 1997-ben Marosvásárhelyen találkozott Emil Constantinescu román és Göncz Árpád magyar államfő. Florea akkor Maros megye prefektusa volt.

A fekete márciusként ismertté vált marosvásárhelyi román-magyar tömegverekedésnek öt halálos áldozata és több száz sebesültje volt. A Maros megye román lakta falvaiból hozott és a magyarok ellen uszított tömeg feldúlta az RMDSZ székházát, súlyosan megsebesítette, és fél szemére megvakította Sütő András drámaírót, aki akkor az RMDSZ Maros megyei szervezetét vezette. A román-magyar tömeges összecsapás miatt az igazságszolgáltatás csak magyarokat, és a magyarokkal szolidaritást vállaló romákat vont felelősségre.

Kimaradt?