Holokauszt-emléktáblát avattak a nagyváradi állomáson

Dan Ben-Eliezer izraeli nagykövet jelenlétében leplezték le azt az emléktáblát, mely a nagyváradi állomás falán emlékeztet az 1944-es deportálásokra. Nagyárad a tizedik város, amelynek állomására tábla került a szállítási minisztérium és az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet közös projektjének köszönhetően.

A megemlékezésen Asher Ehrenfeld rabbi mondta el az áldozatokért az El mule rahamim imát, majd a nagykövet és Claudiu Pop kormánybiztos leleplezték a két táblát. Vasárnap délelőtt egyébként a zsinagógában is tartottak megemlékezést.

A táblák leleplezése után többen is mondtak beszédet, elsőként Claudiu Pop prefektus aki többek között ezt mondta: ma már tudnunk kell, hogy egyik nemzet sem jobb vagy rosszabb mint a másik, és megbocsátani lehet a történteket, de elfelejteni nem. A városvezetés megbízásából Gheorghe Carp volt alpolgármester, kórházmenedzser röviden, de lényegretörően elmondta: ő gyermekkorából és egyebek alapján is tudja, mit jelentett a váradi zsidóság a városnak, ezért bocsánatot kér, amiért ez a szörnyűség a város lakóival megtörténhetett.

Dan Ben-Eliezer beszédében többek között a nagyváradi Eva Hayman említésével a holokauszt másfélmillió gyermekáldozata előtt tisztelgett. A történelem egyik legsötétebb korszakára emlékezünk, mondta a nagykövet, aki arra is figyelmeztetett: az erősödő idegengyűlölet, rasszizmus, antiszemitizmus ellen szót kell emelni, hiszen ma egyre többen tagadják azt is, hogy a shoá megtörtént. A nagykövet szavait románul Alexandru Climescu, az Elie Wiesel-intézet munkatársa tolmácsolta, ő később beszélt a gettók megszervezéséről és a deportálásokról is.

Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetője többek között arról is beszélt, hogy jelenleg az országban még 65 holokauszt-túlélőről tudnak, és ismertette a szövetség terveit. Viorel Faur történész szintén Eva Haymant említette, majd azt is megjegyezte: bár a vonatok nem a váradi állomásról indultak hetven évvel ezelőtt a haláltáborok felé, hanem a Rhédey-kertből, a mai Bălcescu parkból, a táblának helye van, mert a haláltáborokba tartó szerelvények keresztülhaladtak a vasútállomáson. A táblaavató imával zárult.

Kapcsolódók

Kimaradt?