Egésznapos Holokauszt-megemlékezés Szatmárnémetiben

A zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából május végén azokon a fontosabb vasútállomásokon, ahonnan a megsemmisítő lágerekbe szállították őket, emléktáblákat helyeznek el. Megjelölik a máramarosszigeti, nagybányai, kolozsvári, nagyváradi és szatmárnémeti állomások épületeit is.

Décsei Miklós, a szatmári zsidó hitközség vezetője a maszol.ro-nak elmondta, a szatmári megemlékezést május 28-án tartják. A megemlékezés annak a 18.863 zsidónak állít emléket, akiket a környékről deportáltak, közülük mindössze párszázan élték túl a holokausztot. Bár még messze nem teljes lista, az elhurcoltak nevei ott olvashatók a Várdomb-utcai zsinagóga falán. Remény van rá, hogy mindenkit be tudnak azonosítani, hisz a kassai vasútállomás főnöke, mikor átvette a szerelvényeket, kimutatást készített a vagonokban lévő személyekről.

Május 28-án több neves személyiség érkezik Szatmárnémetibe, ahová meghívták Dan Ben-Eliezert is, Izrael bukaresti nagykövetét. Ott lesz Aurel Weiner, a romániai  zsidó hitközség elnöke, a bukaresti főrabbi és kántor, több helyi politikus, neves személyiség és újságíró. A megemlékezés délelőtt a Várdomb-utcai zsinagóga  udvarán lévő holokauszt emlékműnél kezdődik, majd a közeli Hám János utcán folytatódik, ahol ötnyelvű táblát helyeznek el annak emlékére, hogy a szatmári gettóba zárt zsidók a valamikor itt állt, de azóta lebontott zsinagógában imádkoztak utoljára a haláltáborba szállítás előtt. Innen a zsidó temetőbe mennek, ahol a munkaszolgálatban elhunyt zsidóknak állítanak emléktáblát, aztán a vasútállomás megjelölése következik. Délután a zsinagógában dokumentum-kiállítás nyílik a holokausztról, főleg annak helyi vonatkozásairól, s végül a sokadalom André Zweig neves izraeli kántor koncertjét hallgathatja meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?