Emléktáblákat avatnak az 1944-ben deportált zsidók emlékére

Tizenegy erdélyi vasútállomáson emléktáblát helyeznek el az 1944 májusában Észak-Erdélyből deportált zsidók emlékére - közölte csütörtökön a romániai Elie Wiesel Intézet.

Az intézet közleménye szerint a román közlekedési minisztériummal való együttműködés nyomán helyezik el az emléktáblákat a vasútállomásokon abból az alkalomból, hogy hetven évvel ezelőtt deportáltak 132 ezer zsidót Auschwitzba az akkor Magyarországhoz tartozó Észak-Erdélyből. Az emléktáblákat azokon az állomásokon helyezik el, ahonnan szerelvények indultak a haláltábor felé. A deportáltak közül szinte valamennyien életüket vesztették.

A közlemény szerint Nagybányán, Marosvásárhelyen és Szászrégenben már felavatták az emléktáblákat, és június 3-ig további állomásokon fogják kihelyezni, így Máramarosszigeten, Felsővisón, Désen, Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Szilágysomlyón, Nagyváradon és Besztercén.

A közlemény megjegyzi, hogy az intézet által kezdeményezett megemelékezési projektet Dan Șova közlekedési miniszter is támogatja.

Șovát 2012 tavaszán egy holokauszttagadó kijelentése miatt megbüntették. Victor Ponta jelenlegi miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke akkor leváltotta Șovát a párt szóvivői tisztségéből, miután ez utóbbi kijelentette, hogy a történelmi adatok szerint 1941-ben 24 zsidót mészároltak le a kelet-romániai Jászvásáron (Iași) a német katonák, a bűncselekmény elkövetésében román katonák nem vettek részt. Șova szerint a jászvásári pogromért kizárólag a német hadsereg tehető felelőssé, és hozzátette, hogy Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük.    

Ponta „büntetésből" elküldte Șovát a washingtoni holokausztmúzeumba, hogy ott győződjön meg a romániai zsidóság szenvedéseiről. A miniszter egy hónap múlva elismerte, hogy tévedett, és Izrael bukaresti nagykövetének címzett levelében jelezte, visszavonja kijelentéseit, amelyek sértették a holokauszt áldozatainak emlékét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?