Rendőri felügyelettel felszerelték az első fúrószondát Pungești-en

Mintegy ezer csendőr és rendőr felügyelete alatt hétfőn az esti órákban Pungești-en felszerelték a palagáz-kitermelést elindító első fúróberendezést. A helyszínre vezető utat továbbra is lezárták,  sem a helyieket, sem a sajtó képviselőit nem engedik a munkálatok közelébe.

Mint ismert, hétfőn hajnalban csendőrök verték szét a helyiek palagáz-kitermelés elleni tüntetését. Tiltakozásukra reagálva Victor Ponta mininszterelnök kijelentette:  a beruházás nemzeti érdek, mivel megteremti az ország energetikai függetlenségét. "Ezért nem engedhetjük meg, hogy pár tucat ember ellenszegüljön a törvénynek” – jelentette ki, majd üdvözölte a csendőrség erőszakos fellépését Pungești-en. A hétfői összecsapások után 7 személyt szállítottak kórházba.

Kedd délelőttre csaknem 12 ezer ember csatlakozott ahhoz az internetes petícióhoz, amit hétfőn délután kezdeményezett egy civil akciócsoport a pungești-i palagáz-kitermelés ellen. Ha a kezdeményezőknek sikerül 20 ezer aláírást összegyűjteni, akkor az Európai Parlamenthez, valamint nemzetközi emberjogi szervezetekhez fordulhatnak támogatásért, hogy a Vaslui megyei faluban leállítsák a kedélyeket borzoló, környezetromboló tevékenységet.

Az Európai Parlament Emberjogi Bizottságához intézett petíció megfogalmazói röviden így fogalmaznak: „Megálljt a Chevronnak és a rendőri túlkapásnak a romániai Pungeștien!”, majd ismertetik az elmúlt 24 óra eseményeit, amikor a rendőrség rajtaütésszerűen verte szét a tiltakozók táborát és vaskordont szerelt a fúrás területére, a beruházó Chevron nagyvállalat védelmére.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?