Sebesültjei is vannak Pungești-i összecsapásoknak

Több személy sürgősségi ellátásra szorult hétfőn, miután hajnalban a Vaslui megyei Pungeşti-ben több száz csendőr bevetésével felszámolták a palagáz-kitermelés ellen tüntetők táborát – számolt be a nap folyamán a román sajtó.

A csendőrök harminc személyt kísértek be Pungești és Siliștea települések határáról, ahol a Chevron nagyvállalat palagáz-kitermelésre készül, a helybéliek pedig tiltakoznak. A hajnali órákban a sátrakban tartózkodó tüntetőket a csendőrök erőszakkal kiráncigálták, majd zárt kocsikba zárták őket és elszállították a helyszínről. A helyszínen maradt csendőrök kerítés építésébe kezdtek – részletezte a HotNews.

A majdani palagáz-kitermelés helyszínére vezető útszakaszon leállították a forgalmat, az úton több tucat csendőr- és rendőrautó áll, a sajtó képviselőit sem engedik közelebb. Reggel három személyt: egy csendőrt, illetve két tiltakozót szállítottak a megyei kórházba, mert sürgősségi ellátásra szorultak.

A csendőr becsúszott egy sáncba, úgy szerzett kisebb sérülést, az egyik tüntető elájult, egy másik pedig mellkasi belső zúzódást szenvedett a csendőrséggel zajlott összetűzésben. A csendőrség egyik járművét a tüntetők összetörték. Hivatalos források szerint a hatóságok nem alkalmaztak erőszakot a tüntetők eltávolításánál, a helybéliek ennek ellenkezőjéről számolnak be egy, a Vaslui megyei Vremea Noua által megszerzett videón. 

https://www.youtube.com/watch?v=qY9fmI68Nt0

A Chevron munkagépei jelenleg a termelésre kiszemelt helyszínen vannak. A térségben októberben kezdtek tiltakozni a helybéliek, amikor a nagyvállalat az alig egy kilométerre fekvő telephelyén fel akarta állítani munkagépeit. Az volt az első alkalom, hogy az országban a hatalom erőszakot alkalmazva próbálta megfékezni a tiltakozást. Válaszul a Chevron ideiglenesen felfüggesztette a tevékenységét, ám hétfőn már szerződésbe foglalt jogait próbálta érvényesíteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?