Brutálisan bánt a csendőrség a Chevron ellen tiltakozókkal

A rendőrség mellett a csendőrséget is mozgósította Vaslui megye prefekturája Pungeşti községbe, ahol harmadik napja folyik az  amerikai Chevron vállalat tervezett palagáz-kitermelése elleni utcai tiltakozás. A helyiek a környezetet féltik a beruházástól.Míg a tiltakozók száma 150 és 200 között mozgott, a kirendelt csendőrök száma meghaladja a 200-at – tájékoztattak szerdán a hírtelevíziók. A helyi lakosokhoz szomszéd megyékből érkező tiltakozók is csatlakoztak.

Szerdán délelőtt többen rosszul lettek a tüntetők közül, ám a csendőrök nem engedték a helyszínre érkezett mentősöket ellátni a betegeket. Két személy eszméletét vesztette, egyikük az út mentén lévő, vízzel telt sáncba zuhant, miután megpróbált erőszakkal áttörni a rendőrkordonon. A Realitatea TV szerint 15-20 percig fekhetett a férfi a sáncban, amíg a csendőrök kihúzták, majd közelebb engedték hozzá a segítséget. A hírtelevízió tudósítója elmondta, hogy a mentőorvos érkezésekor a férfi eszméletlen volt. Egy idősebb férfi is sürgősségi ellátásra szorult, további két személyt pedig a mentősök megfigyelés alatt tartanak.

A tiltakozó helyiek közül többen kint töltötték az éjszakát, hogy élő lánccal elállják a helyszínre érkező munkagépek útját. Számukra reggel hoztak élelmet a falubeliek, ám nem sokkal később megérkezett a csendőrök is, akik lezárták az utat, nem engednek senkit a Chevron kőolajóriás munkatelepéhez. A csendőrség szóvivője, Lucian Moldovanu a sajtónak azt nyilatkozta, parancsot kaptak, hogy szükség esetén akár erőszakot is alkalmazzanak a tüntetőkkel szemben.

Mint korábban megírtuk, a Vaslui megyei tanfelügyelőség megtiltotta, hogy a tanórák ideje alatt a tanárok és a diákok utcai tüntetésen vegyenek részt. Remus Cernea zöld párti képviselő Vaslui megye prefektusának és a csendőralakulat vezetőjének lemondását kérte a tüntetőkkel szembeni szokatlanul brutális fellépés miatt.

A palagázt kitermelni készülő Chevron munkapontja két moldovai falu között található, a Vaslui megyei Pungeştitől 1 kilométerre, illetve 650 méterre Siliştea településtől. A kitermeléshez szükséges terület 20298 négyzetméter, a vállalat mintegy 3000 méter mélyre fúr le. A kitermeléshez szükséges felhasznált vízmennyiség napi 35 ezer liter, ezt a vállalat nem a talajvízből szívná el, hanem szerződéses alapon szállítaná az ipari létesítményre egy cég. A Chevron korábban nyilatkozatot tett közzé a felhasznált technológiáról, illetve a hatóságok által jóváhagyott környezetvédelmi engedélyekről, biztosítva a helyieket, hogy nem károsodik sem a természet, sem a környék lakossága.  Hétfőtől, amióta az utcai tiltakozás zajlik a térségben, a Chevron képviselői nem jelentek meg a helyszínen – tette hozzá a Realitatea TV.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?