Tiltja a tanfelügyelőség a tanórák közbeni tüntetést

A Vaslui megyei tanfelügyelőség írásos rendelkezésbe foglalva megtiltotta a tanároknak és a diákoknak, hogy a tanórák idején részt vegyenek a megyében zajló palagáz-kitermelés elleni tüntetésen – tájékoztatott a Vremea Nouă helyi lap. A Vaslui megyei Pungești község területén harmadik napja zajlik az utcai tiltakozás, a lakosság elállta a településen áthaladó megyei utat.

Hétfőn 150 személy vonult spontánul az utcára a faluban, köztük számos iskolás. Kedden a tanfelügyelőség már kiküldte a tüntetésre vonatkozó tilalmat. A rendőrség pedig mintegy 80 rendőrt és csendőrt mozgósított, ők addig maradnak a faluban, amíg a kedélyek lehiggadnak – összegez a Vremea Nouă elnevezésű helyi lap. 

A hónap elején a Chevron vállalat megkapta az engedélyt egy fúrótorony elhelyezésére, alig egy kilométerre Pungești község határától. A lakosok nem egyeznek bele a palagáz kitermelésbe, szerintük az ipari tevékenység károsan hat majd a település és a benne élő emberek egészségére. A Chevron közleményt adott ki, melyben arról tájékoztat, mindenféle felderítő munkálat megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, és kizárólag olyan, már bevált technológiát alkalmaznak majd a derítésben, ami a nemzetközi biztonsági elvárásoknak is megfelel.

 

Kimaradt?