"Pungeşti-iek, ha megmérgezik a vizeteket, igyatok pálinkát!"

Vaslui megye tanácselnöke, Dumitru Buzatu azt üzente a pungeşti-i palagázkitermelés ellen tüntetőknek, hogy ha az amerikai Chevron megmérgezi a lakosság vizét, akkor igyanak pálinkát – tájékoztatott a Vremea Nouă helyi lap pénteken.

Az elöljáró csütörtökön tette ezt a sokak által felháborítónak és megalázónak talált kijelentést, miután a tüntetők lovasszekérre ülve bevonultak a megyeszékhelyre Pungeştiről, hogy az egészséghez való jogaikat hangoztassák és követeljék a Chevron kivonulását a térségből. Mintegy 200 személy tüntetett a prefektúra épülete előtt amiatt, hogy az intézmény perbe fogta Pungeşti község helyi tanácsát, amiért határozatban tiltotta meg a palagáz kitermelését a településhez tartozó területeken, és helyi népszavazást rendelt el az ügyben.

A helyi népszavazást november 24-ére tervezte Pungeşti önkormányzata, ám erre nem kerülhet sor, mivel a Vaslui megyei prefektúra megóvta az ökormányzat határozatát.

A vaslui-i lap emlékeztet arra, hogy tisztségébe választásakor Buzatu a Bibliára esküdött, hogy nem engedélyezi a palagáz kitermelését a megyében, és „élet-halál fogadalmat tett arra, hogy megvédje a megye földjét a betolakodóktól és az ott lakók egészségét”.

Buzatu pálinkás kijelentését a prefektus, Radu Renga elítélte, a megyei tanácselnök pedig valamivel később azt nyilatkozta a sajtónak, hogy csak viccelt.  

Mint ismert, október közepén a Vaslui megyei Pungești település határában a Chevron elkezdte a felderítő szondák elhelyezését a talajban található palagáz kitremelésére, a helybéliek pedig napokon át tiltakoztak a beruházás ellen. A tiltakozás helyszínére a hatóságok csendőrosztagokat vezényeltek ki, akik brutálisan elbántak a tiltakozó helybéliekkel, több személy is kórházba került. A civil ellenkezés eredményeképp a Chevron ideiglenesen kivonult a térségből.

Kapcsolódók

Kimaradt?