Bűnvádi eljárás indult Vaslui megye prefektusa ellen

Bűnvádi eljárást indítottak Vaslui megye prefektusa, Radu Renga ellen, hivatali visszaélés miatt. A prefektust egy Maros megyei civil szervezet jelentette fel azért, mert október közepén Pungești településre „hatalmával visszaélve, törvénytelenül vezényelte ki a csendőrséget, békésen tüntető helybéliek erőszakos megtorlására”.

Október 16-án a pungești-i lakosok a település környékén folytatott, palagáz kitermelésre vonatkozó felderítő munkálatok ellen tiltakoztak, megakadályozva a Chevron alkalmazottait és munkagépeit, hogy behatoljanak a derítés területére. A megyei hatóságok reakciója az volt, hogy rendőr- és csendőrosztagokat küldtek ki a terepre, valamint parancsba adták, hogy akár erőszak árán is fékezzék meg a tüntetőket. Az eredmény az lett, hogy a csendőri erőszakot követően öt ember kórházba került.

A Chevron október 3-án kapta meg az építkezési engedélyt a Vaslui megyei Pungești és Siliștea települések környékén felállítandó fúróberendezésre, amellyel majd a palagáz-kitermelés elkezdődik. Mivel a kitermelés helyszíne alig egy kilométerre fekszik a lakott településtől, a lakosság tiltakozik ellene.

Múlt héten egyébként a Vaslui megyei tanács elnöke a tiltakozóknak azt mondta, ha a palagáz-kitermelő vállalat megmérgezi a kutak ivóvizét, akkor a lakosok igyanak pálinkát. 

Kapcsolódók

Kimaradt?