Tudásközpont Maros megyében – Erdély legnagyobb rendezvényközpontját építenék meg

A marosvásárhelyi egyetemek és vállalkozók bevonásával multifunkcionális és innovatív rendezvényközpont építését tervezi a Maros Megyei Tanács, a látványterveket kedden sajtótájékoztató keretében mutatták be a nyárádmenti Lukafalván.

A helyszínválasztást azzal indokolják, hogy viszonylag közel van Marosvásárhelyhez, ugyanakkor alig öt kilométerre van a marosvásárhelyi repülőtértől, és közel van az épülő autópálya nyomvonalához is. A rendezvényközpont megépítését uniós alapokból tervezik.

„A következő uniós költségvetési ciklusban, 2021–2027 között kiemelten sok forrás lesz innovációs projektekre, ebben a kategóriában fogunk pályázni szakmai partnereinkkel közösen” – mondta Péter Ferenc, az RMDSZ újrázni készülő Maros megyei tanácselnöke, aki a megye következő tíz évének legfontosabb innovációs beruházásának nevezte a kezdeményezést.

Rámutatott: a megyeközpontban a legnagyobb befogadóképességű épület a Kultúrpalota, a nemzeti színház, valamint a sportcsarnok, és bár mindenik fontos helyet foglal el közösség életében, egyik sem alkalmas több ezer fő fogadására.

„Ez hiányfaktor, egy elszalasztott lehetőség, hiszen nagyon sok nagy rendezvény emiatt elkerüli megyénket. Maros megyének szüksége van egy olyan konferenciaközpontra, ahol nemzetközi eseményeket lehet szervezni. Nemcsak orvosi- és IT-konferenciákat, de közéleti és kulturális eseményeket is. Az ilyen események növelik megyénk turisztikai vonzerejét, idevonzanak cégeket, és arra ösztönzik a jó szakembereket, hogy itthon alapítsanak vállalkozásokat, vágjanak bele új projektekbe” – indokolta a beruházás szükségességét Péter Ferenc.

A tervek szerint az Erdélyi Tudásközponthoz kapcsolódik majd egy nagyméretű, Erdélyben egyedülálló adatközpont és egy kutatóközpont is, ahol IT-szakemberek és egyetemisták kapnak majd lehetőséget arra, hogy IT fejlesztéseken dolgozzanak.

„Hiszek abban, hogy úgy az orvostudomány, mint az információs technológia területén teret és jó körülményeket tudunk majd biztosítani a hazai tudósoknak, ugyanakkor ide tudunk vonzani külföldi kutatókat is. A mi célunk egyértelmű: a hazai tudást itthon tartani, és a külföldi tudást idevonzani. Ez a központ hosszú távon akár több ezres nagyságrendben fog munkahelyeket teremteni, és pénzt hoz Maros megyébe befektetők által” – fogalmazott Péter Ferenc, kiemelve, Kolozsvár egyértelműen dominálja az erdélyi IT-szektort.

„Az Erdélyi Tudásközpont megépítésével Maros megye digitális jövőjének magjait vetjük el, hiszen az adatközpont és kutatóintézet IT-multikat vonz és lehetőségeket teremt a helyi cégek számára. Ily módon ezen a téren is versenybe szállhatunk azon a területen, amely az elmúlt tíz évet meghatározta, és vélhetően a következő évtizedeket is dominálni fogja. Mi azt akarjuk, hogy legyen Maros megyének vezető szerepe a digitalizáció és az innováció területén is” – foglalta össze a megyei önkormányzat nagy ívű terveit Péter Ferenc.

„Vannak helyzetek, amikor különböző utakon, de ugyanarra az eredményre jutunk, ilyen az Erdélyi Tudásközpont terve is” – fogalmazott a projektbemutatón Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje, kiemelve: a megyeközpont neve arról árulkodik, hogy olyan város volt, ahol vásárokat tartottak, üzleteket kötöttek.

„Mára csak a nevünkben maradt meg ez a vásárközpont. Marosvásárhely földrajzi elhelyezkedése azonban kiválóan alkalmas arra, hogy vásárok, kiállítások helyszíne legyen, logisztikai csomóponttá váljon. Az én tervem, ahogy azt a programom is tartalmazza, az, hogy egyetemek, vállalkozók, turisztikai szakemberek bevonásával nemzetközi hírű vásáros hellyé, üzletközponttá tegyük Vásárhelyt. Péter Ferenc továbbgondolta ezt a javaslatot, Erdélyben egyedülálló adat- és kutatóközponttal egészítené ki ezt, ami nagy örömömre szolgál” – fogalmazott Soós Zoltán.

Hangsúlyozta, a kutatóközpont alkalmas lehet arra, hogy Marosvásárhely vonzóbb város legyen a fiatalok számára. Egy ilyen nagy ívű projekt csak a megyei tanács és a metropoliszövezet szoros együttműködésében tud megvalósítani, amelyben a maga részéről szeptember 27-e után partner lesz, ellentétben a 20 éve regnáló városvezetéssel.

Az Erdélyi Tudásközpont terveinek az ismertetésén W. Szabó Péter mesterségesintelligencia-kutató, az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsosjelöltje úgy fogalmazott, Maros megye és a megyeközpont jövője szorosan összefügg azzal, hogy sikerül-e itthon tartani és ide vonzania az IT-szakembereket.

„Örülök annak, hogy Péter Ferenc és Soós Zoltán látják azt, hogy Maros megye jövője szorosan összefügg azzal, hogy képesek vagyunk-e bevonzani külföldi IT-cégeket, informatikusokat, kutatókat és hogy a helyi szakembereket, kutatókat sikerül-e itthon foglalkoztatnunk” – hangsúlyozta az IT-szakember, rámutatva arra, hogy mind a környező városok, mind pedig a szomszédos országok nagyon sok szakembert elszívnak, amit az Erdélyi Tudásközpont megakadályozhat és a régió javára fordíthat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?