Fél éve tört ki a járvány – mérleget vont a sepsiszentgyörgyi kórház

A koronavírus-járvány kitörése óta eltelt fél évben több mint 500 fertőzöttet kezeltek a sepsiszentgyörgyi kórházban, közülük 65 beteg volt nagyon súlyos állapotban az intenzív osztályon és 30 fertőzött – 15 Kovászna megyei és 15 Brassó megyei beteg – hunyt el, vonta meg a járvány eddigi mérlegét szerdán András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere.

Dr. Rosu Mátyás orvosigazgató hangsúlyozta: a nagyon súlyos állapotban kórházba került koronavírus fertőzöttek valamivel több mint felének életét sikerült megmenteni, ez országos viszonylatban jó eredménynek mondható.  Tájékoztatása szerint az tapasztalható, hogy a járványhelyzet elején, március-áprilisban több olyan beteget kezeltek a sepsiszentgyörgyi kórházban, akiknél enyhe lefolyású volt a betegség, mostanra viszont többen kerülnek kórházban súlyos állapotban.

Magyarázata szerint ez egyrészt azzal magyarázható, hogy jelenleg a tünetmenteseket hazaengedik orvosi felügyelet alatt és enyhe állapotú fertőzötteket a nemrégiben kisegítő kórház státust kapott Kovászna városi szívkórházban kezelik, így Sepsiszentgyörgyre inkább a súlyos állapotú fertőzöttek kerülnek. Másrészt előfordul, hogy nem mindenki veszi komolyan a fertőzés tüneteit – lázat, köhögést – és csak akkor kerülnek kórházba, amikor betegségük súlyosbodik.     

Az orvosigazgató szerint mivel a kórházba jelentkező minden páciensen elvégzik a koronavírustesztet, az elmúlt időszakban sokukról kiderült, hogy koronavírussal fertőzöttek ám tünetmentesek, viszont ők terjesztik a fertőzést a közösségen belül. Előfordult több ilyen eset már a sürgősségi osztályra érkezett betegek körében, de sajnálatos módon olyan betegnél is, akit onkológiai kezelésre utaltak kórházba. 

Megtanulták kezelni a helyzetet

A Maszol érdeklődésére az elmúlt fél év tapasztalatáról szólva Rosu Mátyás elmondta: a járvány elején a kórházi személyzet – orvosok, asszisztensek, ápolók – is féltek,  mert nem tudták, mivel állnak szemben. Mostanra viszont megszokták és megtanulták, hogyan védekezzenek és miként kezeljék ezt a fertőző betegséget, ezért is mostanra nagyon kevés a fertőzött az egészségügyi alkalmazottak körében.

Az orvosigazgató rámutatott, hogy a koronavírus gyógyszeres kezelése is változott. Megmaradtak az antivirális gyógyszerek, amelyekhez az Egészségügyi Világszervezet ajánlására gyulladáscsökkentőt és vérhígítót is adnak, illetve nemrégiben kaptak 40 fiola Remdesivir nevű gyógyszert, amelyet az intenzív terápián ápolt, súlyos állapotban lévő betegeknek adnak.

Rosu Mátyás érdeklődésünkre elmondta: az elmúlt hat hónap során összegyűjtött tapasztalatok és a rendelkezésre álló orvosi eszközök és gyógyszereknek köszönhetően most jobbak a fertőzöttek kilátásai mint a járvány elején, ám gond az, hogy hangsúlyosabb a közösségen belüli fertőzés és többen kerülnek súlyos állapotban kórházba.

Még nem áll vissza a kórházi ellátás

András Nagy Róbert is az elmúlt hónapokban szerzett tapasztalatok fontosságát hangsúlyozta és rámutatott, hogy az egészségügyi személyzeten jelenleg is nagy a nyomás ám mostanra rutinosabban kezelik a helyzetet. Hozzátette: gondot jelentett, hogy a járvány elején sokszor kellett átalakítani a kórházat és igazodni a folyamatosan alakuló helyzethez. Másfél hónapja próbálják újraszervezni az egészségügyi rendszert olyan állapotra, ahogyan annak a következőkben kellene működnie, hogy egyrészt el tudják látni a koronavírus fertőzötteket, másrészt biztonságosan tudjanak kezelni minden más jellegű betegséget és sebészeti beavatkozást.

András Nagy Róbert szerint fontos lenne, hogy kormányzati szinten meghozzanak stratégiai döntéseket és pénzt rendeljenek az egészségügy újraszervezéséhez és működéséhez. Általánosan elmondható, hogy a következő időszakban semelyik kórház nem tud úgy működni, ahogyan azt tette a járvány előtti időszakban, mondta a kórházigazgató.  

András Nagy Róbert fontosnak tartja, hogy a kórházak között elkezdett együttműködéseket folytassák és bővítsék. A problémát elsősorban a megyén belül működő kórházak együtt tudnák kezelni, így a következőkben mindegyik kórháznak ki kell vennie a részét és az eddigieknél többet kell vállaljon, összegzett a sepsiszentgyörgyi kórházigazgató.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?