A sepsiszentgyörgyi kórház is részt vesz az országos tesztelési programban

A Sepsiszentgyörgyi Megyei Sürgősségi Kórház molekuláris biológiai laboratóriumában ezentúl valós idejű PCR-teszteket fognak végezni, ezért az Egészségügyi Minisztérium döntése értelmében a jövő héttől ez a laboratúrium is részese lesz az országos tesztelési programnak.

A molekuláris biológiai laboratóriumot még májusban nyitották meg, azóta a szaktárca 200 ezer lejt utalt a kórház számára, amelynek köszönhetően napi ezer tesztet is el tudnak végezni.

András Nagy Róbert orvosigazgató közölte, hogy elsősorban az egészségügyi alkalmazottak számára tartják fenn a tesztelési lehetőséget, azonban mások is igénybe vehetik a szolgáltatást, például azok, akik külföldi utazást terveznek. Hozzátette, hogy a kórház laboratóriumában várhatóan olcsóbb lesz a tesztelés, mint más központokban.

Az új molekuláris biológiai laboratóriumban egyébként másfajta vizsgálatokat is elvégeznek majd, hepatitiszt, Lyme-kórt, hematológiai és onkológiai betegségeket is ki tudnak majd mutatni. A felszerelést egy osztrák cég üzemelte be a laboratóriumban.  

A műszaki eszközök értéke egyébként 100 ezer euróra rúg, és a kórház vezetőjének elmondása szerint a legmodernebbek a régióban, teljesen automatizált a rendszer, amelynek köszönhetően gyorsabb és pontosabb eredményeket kapnak. Az Egészségügyi Minisztérium mellett a megyei önkormányzat is támogatta anyagilag a laboratórium felszerelését.  

Jelen pillanatig 2400 úgynevezett Real Time PCR-tesztet végeztek el a kórházi alkalmazottak körében. Kovászna megyében egyébként két másik ilyen teszt elvégzésére alkalmas laboratórium működik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?