Magánklinikák is végeznek koronavírus-teszteket, de kérdéses a megbízhatóságuk

Vannak Romániában magánlaboratóriumok, amelyek sok pénzért bárkin elvégzik a koronavíus-tesztet. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője szerint ez csak „nyerészkedés”, az errőforrásokat a valóban fertőzésgyanús személyekre kellene fordítani.

Amint arról már korábban írtunk, a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ közzétette azt a prioritási listát, amelynek alapján a koronavírus-fertőzöttség hatósági tesztelése zajlik jelenleg Romániában. A romániai fontossági sorrend első helyén a koronavírus tüneteit produkáló, külföldön járt személyek állnak.

Őket követik a koronavírus tüneteit produkáló, fertőzött beteg kontaktszemélyei, majd a fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozók. Emellett a súlyos légúti megbetegedésben szenvedő személyek, akik nem influenzásak, végül pedig a koronavírus tüneteit produkáló, hatósági gondozásban lévő személyek.

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a prioritásli listáról a Maszolnak elmondta: az állami szektorban „nem kívánságműsor a tesztelés”, ezért nem végeztetheti el magán bárki, ha koronavírus-fertőzöttségre gyanakszik. Magyarázata szerint a nagyon szigorú kritériumrendszer és a fontossági sorrend is azért jött létre, mert Romániában – ahogyan Hargita megyében is – kevés teszt áll rendelkezésre. Ezért nem hatékony, hogy egyes magánlaboratóriumok bárkit tesztelnek, ha megfizeti az árát – tette hozzá.

„Szolgáltatásokat is vásárolhat az ember, ha akar, de az erőforrásokat a probléma súlyossága szerint kell csoportosítani: elsősorban azoknak szükséges tesztelésben részesülniük, akik valóban betegek, és fennáll a veszélye annak, hogy megfertőzik a családtagjaikat, a közösségüket. Vannak olyan kíváncsi emberek, akiknek van pénzük, valamint olyan beteg emberek, akiknek nincs" – hívta fel a figyelmet az intézményvezető.

Hozzátette, a magánlaboratóriumok tesztelései nem tilthatók meg, mert minden magánszolgáltató azt szolgáltat, amit akar, de fontos lenne, hogy azokat a személyeket teszteljék, akik esetében ez tényleg szükséges, és ne csak a kíváncsiakat, mert ezáltal a valóban beteg személyektől vonják el a tesztelés lehetőségét.

Emlékeztetett: volt már arra is megoldásjavaslat, hogy a szükségállapotban az állam elvehesse a tesztkészletet a magánlaboratóriumoktól, ugyanis az országba bekerült összes tesztet a szükségállapotnak kell alávetni, és a köz érdekében kell használni. Ez egyelőre még csak javaslat, hangsúlyozta Tar Gyöngyi, hozzáfűzve, hogy „azok a magánlaboratóriumok, amelyek úgy hirdetik magukat, hogy csak azért tesztelnek, hogy az embereken segítsenek, valójában akkor segítenének, ha szabályos, törvényes úton felajánlanák ezeket a teszteket”.

350 lejbe kerül a teszt

A Mediafax hírügynökség korábbi beszámolója szerint egy bukaresti magánklinika múlt péntektől, előjegyzés alapján, 350 lejért bárkin elvégzi a koronavírus-tesztet. És nem ez az egyetlen magánklinika az országban, amely ilyen szolgáltatást hirdet. A bukaresti Matei Balş Járványtani Intézet igazgatója, Adrian Streinu-Cercel azonban felhívta a figyelmet, hogy ezeket a szolgálatásokat nem akkreditálta az egészségügyi minisztérium, és ezek a tesztek nagy eséllyel megbízhatatlanok.

Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár ezt megerősítette. Elmondta, hogy már tárgyalt ezekkel a magánklinikákkal arról, hogy nyújtsanak be akkreditációs kérést, amit egy minisztériumi bizottság fog elbírálni. „Mindenestre világjárvány idején a koronavírus tesztelése szervezetten és dokumentáltan történik” – szögezte le.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?