Ebben a fontossági sorrendben végeznek koronavírus-teszteket Romániában

Közzétette az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ azt a prioritási listát, amelynek alapján a koronavírus-fertőzöttség tesztelése zajlik. 

ÖSSZEFOGLALÓ: ilyen fontossági sorrendben tesztelnek Romániában:

  1. a koronavírus tüneteit produkáló, külföldön járt személy
  2. a koronavírus tüneteit produkáló, fertőzött beteg kontaktszemélye
  3. fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozók (lehetnek tünetmentesek is)
  4. súlyos légúti megbetegedésben szenvedő személy, aki nem influenzás
  5. a koronavírus tüneteit produkáló, hatósági gondozásban lévő személy

A prioritási lista első helyén állnak azok a személyek, akik külföldi úton voltak, és olyan tünetegyüttes jelentkezik náluk, amely a koronavírussal való fertőzöttségre utal.

A második helyen az igazoltan fertőzött emberek közeli kontaktszemélyei állnak, amennyiben tüneteik vannak; utána a fertőzöttekkel kölcsönhatásba került egészségügyi dolgozók állnak, akkor is, ha nem produkálnak tüneteket; őket követik azok, akiknek negatív az influenzatesztjük, és súlyos légúti megbetegedésben szenvednek; majd a hatósági gondozásban (a Hotnews szerint ez a karanténban vagy otthoni elkülönítésben lévő személyeket jelenti) levő személyek, amennyiben tünetekre panaszkodnak. 

Az ajánlások az Európai Bizottság által készített dokumentumon alapulnak, figyelembe véve az Európai Betegségkezelési Központ (ECDC) által nyújtott tudományos tanácsokat.

Az INSP szerint Románia jelenleg a járványt megelőző szakaszban van, az esetek zömét külföldről hozták be vagy szűk körű csoportokban terjedt, egyelőre nincsenek bizonyítékok a nagy közösségen belüli, tartós terjedésről. Ilyen körülmények között a stratégiának a COVID-19 esetek gyors beazonosítására és a betegség terjedésének megakadályozására kell összpontosítania - olvasható a dokumentumban. 

A koronavírus-tesztet a köz- és a magán egészségügyi rendszerben is csak orvosi javaslatra végzik el.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: AFP

Kapcsolódók

Kimaradt?