A SRI ezentúl is köt majd megállapodásokat különböző intézményekkel

1990-től kezdődően összesen 565 megállapodást kötött a Román Hírszerző Szolgálat SRI más intézményekkel, ezek közül 337 ma is érvényben van - közölte csütörtök este Claudiu Manda. A SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke erről azután beszélt, hogy a testület meghallgatta Eduard Hellviget, a (SRI) igazgatóját.

Manda tájékoztatása szerint az 565 megállapodásból 134-et felmondtak, 94 törvénymódosítások miatt érvényét vesztette. A politikus közlése szerint a SRI igazgatójával megegyeztek abban, hogy egy héten belül az összes megállapodást eljuttatják a parlamenti bizottsághoz. Hozzátette: ezekből 18-at igazságügyi intézménnyel kötöttek, közülük kettő továbbra is titkos, mert terrorista bűncselekményekkel foglalkoznak.

A bizottsági elnök elmondta, Hellvig meghallgatásán szó volt a 2016 decemberében kiadott sürgősségi kormányrendeletről, amely lehetőséget adott a SRI-nek arra, hogy a nemzetbiztonságot érintő ügyekben lehallgatásokat folytasson. Erre - a SRI vezetői szerint - azért volt szükség, mert az alkotmánybíróság vonatkozó döntését követően joghézag keletkezett, amit át kellett hidalni.

Manda tájékoztatása szerint a SRI igazgatója több jogszabályt sorolt fel, amely lehetőséget teremt a titkosszolgálatnak különböző megállapodások megkötésére. A bizottsági ülésen az az egyezség született, hogy ezentúl a SRI minden megállapodást bemutat a bizottságnak, még aláírás előtt.

SRI költségvetésének nagy hányadát bérekre fordítja - közölte csütörtök este Claudiu Manda. „A költségvetés jelentős része bérekre és nyugdíjakra megy el, a kormánynak kötelessége biztosítani ezeket” - vélekedett a parlamenti bizottság elnöke.  A PSD-s politikus szerint nem lehet összehasonlítani a SRI költségvetését más országok titkosszolgálatainak büdzséjével, mert a feladatok, hatáskörök és célok is eltérőek.

Kapcsolódók

Kimaradt?