banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Klaus dixit

Történelminek nevezték a hírtévék Klaus Iohannis strausbourgi beszédét, még mielőtt az államfő megtartotta volna azt az Európai Parlament képviselői előtt. És valóban, az a tény, hogy Iohannist meghívták az EP-választás évében, vázolja elképzeléseit az Európai Unió jövőjéről, hogy ország-kontinens előtt felemlegessék – ahogyan Roberta Metsola EP-elnök mondta – a kedves Klaus érdemeit, történelmi esélyt biztosított számára. Amit nem is hagyott ki a magát lépésről lépésre felépítő elnökünk.

Klaus Iohannis bevallatlanul is uniós tisztségre tör. Ha kell, még elnöki mandátuma befejezése előtt is. Egyetlen országtervét, a Tanult Romániát rég bevégezte, most már geopolitikai tervekre koncentrálhat, amikor utazásait megszakítva a Cotroceni-ben tengeti napjait. Ő ugyan nem tör ajtóstól Európa uraira, ő csak ajánlja magát. Mint legutóbb is, amikor kifejtette, hogy nem történhet meg az, hogy Kelet-Európa képviselő nélkül maradjon az Egyesült Európa vezető grémiumaiban, mint a mostani mandátumban megesett. Ha pedig nem, akkor itt van például Ő, aki nem dicsekszik, de lám, Roberta Metsola is csak szuperlatívuszokban beszél.

Az Európai Parlamentben elmondott beszéd egyébként tökéletesen megfelelt az elvárásoknak, egységről, szolidaritásról, jogállamról, demokratikus gyakorlatról szólt, ami Romániára is jellemző, mióta ő annak vezetője. Elmondta azt is, hogy csökkenteni kell a távolságot vezetők és vezetettek közt. Az előbbieknek le kell hajolniuk, és meg kell hallgatniuk az utóbbiak panaszát, véleményét. Ha így történt volna korábban, ha nem vártak volna négy évet a mezőgazdasági irányelvek felülvizsgálatával, kiigazításával, nem lennénk tanúi az elkeseredett gazdatüntetéseknek.

Két dolog kérdőjelezte meg Klaus Iohannis beszédének hasznát.

A hazai valóság, amely távolról sem olyan rózsás, mint ahogyan azt az államfő hiszi, s ahogyan Roberta Metsola vázolta. Gondoljunk csak az Elnöki Hivatal elzárkózó magatartására, amikor újságírók Iohannis afrikai és ázsiai utazásainak költségét, eredményességét firtatták. Ennyit a vezetők és a közember párbeszédéről…

Másrészt meg Klaus Iohannis történelmi beszédére nem sokan voltak kíváncsiak az európai parlamenti képviselők közül. A szocialista frakció 155 képviselője közül csak 5 volt jelen. Még a román szocialista EP-képviselők sem szakítottak időt meghallgatni azt a liberális politikai vezetőt, akinek köszönhetően ma ismét a PSD a legnépszerűbb párt Romániában.

A kvázi üres terem előtt megtartott beszédet így nem fogadta kitörő taps.

Remélem ez nem zavarta túlságosan Iohannis elnök önértékelését. Talán mégis úgy érezheti, még egy lépést tett az Európa Tanács elnöki tisztsége felé.

(Nyitókép forrása: Presidency.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?