banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Magyarul köszöntötte Klaus Iohannist az EP-ben Vincze Loránt RMDSZ-es képviselő (VIDEÓ)

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője, Vincze Loránt az Klaus Iohannis államfőhöz köthetően Románia-szerte elhíresült „Jó napot kívánok!” köszöntéssel kezdte szerdai felszólalását az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, amelynek meghívottja Klaus Iohannis román államfő volt. A magyar EP-képviselő emlékeztetett, hogy 2020-ban az államfő a magyar nyelvet eszközként használta ellenfeleivel szemben.

Jó napot kívánok! Elnök úr, ezt a magyar nyelvű köszöntést minden román állampolgár megérti, de nem azért, mert a többség elkezdte megtanulni a kisebbség nyelvét, hanem azért, mert ön 2020-ban a magyar nyelvet politikai eszközként használta ellenfeleivel szemben” – idézte vissza köszöntése elején Vincze Loránt azt a szégyenteljes esetet, amikor a magyarul egyébként nem beszélő Klaus Iohannis „Jó napot kívánok!”-kal köszöntötte a „pészédét”, vagyis a Szociáldemokrata Pártot (PSD), amelyiket azzal vádolt, hogy az RMDSZ-szel összejátszva Magyarország kezére juttatja Erdélyt.

„Amióta ön az elnök, egyáltalán nem ragált a magyar közösség javaslatára, hogy jöjjön létre egy többség-kisebbség paktum. Az európai kisebbségvédelemben vannak sikeres modellek, az Európai Unió tagországaiban, amelyekről Bukarestben még beszélni sem lehet. Közben pedig Romániában erősödnek a szélsőségesek. Az idegengyűlölet és az antidemokratikus, Európa-ellenes magatartás ugyanabból a gyökérből fakad” – folytatta felszólalását az EP-ban Vincze Loránt, akitől mindössze néhány méterre foglalt helyet román államfő. Iohannis mosolyogva hallgatta végig az RMDSZ-es képviselő felszólalását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?