Schengeni csatlakozás: az ET februári ülésének napirendjén nem szerepel a téma

Klaus Iohannis kijelentette hétfőn, hogy folytatja a Románia schengeni csatlakozását célzó tárgyalásokat; az államfő ugyanakkor tisztázta, hogy ez a kérdés nem szerepel az Európai Tanács februári, rendkívüli ülésének napirendjén, és a schengeni térség bővítésének ügyében nem az Európai Tanács, hanem az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa az illetékes testület.

Iohannis elmondta a Roberta Metsola EP-elnökkel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatón, hogy az Európai Tanács február 9-10-én esedékes ülésének napirendi pontjai között nem szerepel Románia schengeni csatlakozása. Véleménye szerint „ez különben is túl korai lenne”, mert kicsi a valószínűsége, hogy a rendelkezésre álló idő alatt megváltozna Ausztria vagy Hollandia álláspontja ebben a kérdésben.

Illusztráció: Adobe Stock

Az államfő kifejtette, hogy a Romániával szemben megfogalmazott osztrák, illetve a Bulgária kapcsán kifejezett holland aggályokat még a Bel- és Igazságügyi Tanács következő szavazása előtt szét kell oszlatni. Ennek érdekében folytatja a tárgyalásokat, de nem számít arra, hogy ez a téma felmerül a februári rendkívüli EU-csúcson, csak a folyosói beszélgetéseken.

Arról is beszélt, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét január elsejétől átvevő Svédország támogatja Románia schengeni csatlakozásának újratárgyalását. Erre a következtetésre jutott Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén is – tette hozzá Iohannis.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bővítésről szóló döntés nem tartozik az Európai Tanács hatáskörébe, ez a belügyminiszterekből és az igazságügyi tárcavezetőkből álló Bel- és Igazságügyi Tanács egyöntetű szavazatán múlik. „Miután a két vitatott kérdés politikailag, különböző kétoldalú tárgyalások révén megoldódik, meggyőződésem, hogy ismét napirendre kerül a Bel- és Igazságügyi Tanácsban, és hiszek benne, hogy ha napirendre tűzik, akkor már pozitív szavazatot is fog kapni. Mi, az EU nem engedhetünk meg magunknak egy újabb kudarcot” – jelentette ki az államfő.

Iohannis köszönetet mondott az Európai Parlamentnek a Románia schengeni csatlakozását támogató állásfoglalásáért. „Az Európai Parlament és Metsola elnök asszony határozottan a mi oldalunkon állt, a politikai szavazásokon és politikai tárgyalásokon azt indítványozta, hogy Romániát fogadják be a schengeni térségbe. Arra kértük az elnök asszonyt, hogy őrizze meg ezt a hozzáállását és ezt az optimizmusát, és továbbra is tartsa fenn jogos reményünket, hogy a következő évben, 2023-ban Románia a schengeni térség részévé válik” – mondta Klaus Iohannis.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?