Iohannis a schengeni csatlakozásról: optimista vagyok, hogy jövőre pozitív eredménnyel zárulhat a folyamat

A schengeni övezetről is szó esett az Európai Tanács csütörtöki ülésén – számolt be Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva, optimista abban a tekintetben, hogy 2023-ban Románia és Bulgária számára pozitív eredménnyel zárul a csatlakozási folyamat.

„Tegnap és ma lépéseket tettünk a jó irányba” – mutatott rá az elnök az ülés után. Kiemelte, kezdeményezésére az Európai Tanácsban tárgyaltak a schengeni témáról, az ülést megelőzően pedig több európai vezetővel is egyeztetést folytatott. „Valamennyi illetékes megértette, hogy van egy probléma, amit meg kell oldani. Eléggé optimista vagyok abban a tekintetben, hogy 2023-ban Románia és Bulgária számára pozitív eredménnyel zárul a csatlakozási folyamat” – fogalmazott.

Fotó: Agerpres

Az Európai Tanács ülésén Iohannis ismét hangsúlyozta, hogy Románia minden szempontból felkészült a schengeni csatlakozásra. Beszélt arról is, hogy az osztrák és a holland álláspont kapcsán még vannak megoldandó kérdések, de a tárgyalásokból azt a következtetést vonta le, hogy „ezúttal jobb lesz a felkészülés, és van akarat a megoldásra”. Hozzátette, arra számít, hogy 2023 folyamán Románia a schengeni térség teljes jogú tagjává válik.

Az államfő elmondta, konkrét ütemtervről még nem lehet beszélni, de meggyőződése, hogy amint Ausztria és Hollandia tisztázza az álláspontját, a Bel- és Igazságügyi Tanács ismét napirendre veszi a két ország csatlakozásának kérdését.

„Senkinek nem áll érdekében, hogy ennek az ügynek ismét negatívan kimenetele legyen az EU számára. Nehéz időket élünk, sokféle válsággal, az Európai Uniónak nincs szüksége egy újabb kudarcra. Az Uniónak sikerekre, pozitív eredményekre van szüksége” – nyomatékosította.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?