Schengeni csatlakozás – Iohannis: dühös és csalódott vagyok

Klaus Iohannis államfő hétfő este azt nyilatkozta, „dühös és csalódott”, amiért Románia nem kapta meg a schengeni csatlakozáshoz szükséges egyöntetű támogatást a tagállamok részéről, de hozzátette, eltökélt szándéka „továbbvinni az ügyet”, amíg az országot befogadják a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az államfő rámutatott, Románia aktívan részt vesz az illegális migráció elleni küzdelemben, ezért mindenki értetlenül áll a múlt heti döntés előtt. „A politikában azonban nem számít, hogy dühös vagy frusztrált vagy boldog vagy. Minket, politikusokat azért választanak meg, hogy megoldjuk a közösség, a nemzet problémáit, és én ezt fogom tenni a jövőben is” – fogalmazott. Hozzátette, bár dühös és csalódott a múlt heti döntés miatt, nem fog meghátrálni, tovább fog küzdeni azért, hogy Románia csatlakozzon a schengeni övezethez.

Fotó: Presidency.ro

Iohannis beszélt arról is, hogy az Európai Tanács ezen a héten sorra kerülő ülésén fel fogja vetni a témát, minden bizonnyal vitázni fognak róla, újabb szavazás azonban csak a Bel- és Igazságügyi Tanács következő ülésén esedékes. Mint mondta, Románia schengeni csatlakozása stratégiai célkitűzés marad, amelynek eléréséért a kormány és az Elnöki Hivatal is tovább dolgozik.

Az államfő elismerte, hogy a migráció problémát jelent az Európai Unió számára, de hangsúlyozta, nem Románia tehető felelőssé az illegális migrációért. Bukarest nagyon aktívan hozzájárul az illegális migráció megfékezéséhez, ezért nem érdemelte meg az elutasítást – nyomatékosította.

„Nyilvánvalóan mindent megteszünk, hogy megoldást találjunk - természetesen diplomáciai úton - erre a problémára. A konkrét lépéseket menet közben megbeszéljük. Ma nem fogok konkrétumokat mondani, de szerdán valószínűleg ismertetek két-három intézkedést, amelyet kezdeményezni fogok, hogy előrelépést érjünk el a schengeni csatlakozás ügyében” – fogalmazott Klaus Iohannis.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?