Iohannis: Románia az utolsó pillanatig tárgyal a schengeni csatlakozásáról

Románia schengeni csatlakozása szerepel az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtöki ülésének napirendjén, és az utolsó pillanatig tartanak majd az erről szóló egyeztetések - idézte Klaus Iohannis államfőt az Agerpres hírügynökség.

Az elnök Tiranában, az EU-Nyugat-Balkán csúcs előtt nyilatkozott erről újságíróknak. Elmondta, hogy még folynak az egyeztetések a tagállamok között Románia schengeni csatlakozásáról, és Bukarest - a kedvező döntés reményében - az utolsó pillanatig ki fog tartani a csatlakozást sürgető álláspontja mellett.

Arról a lehetőségről, hogy az EU Tanácsa ne csomagban, hanem külön-külön döntsön Románia és Bulgária felvételéről a belső határellenőrzések nélküli térségbe, az államfő kijelentette: szerinte megoldás található egy olyan döntés meghozatalára, amely mindkét országnak megfelel.

Fotó: Presidency.ro

A román média közlése szerint már csak Ausztriát kell meggyőzni a csatlakozás támogatásáról. A Digi24 hírtelevízió azonban közölte, hogy a szintén Tiranában tartózkodó osztrák kancellár kitart azon álláspontja mellett, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács csak Horvátország schengeni csatlakozását hagyja jóvá a csütörtöki ülésén, Románia és Bulgária csatlakozását ne fogadja el.

„Ausztria részéről nincs meg a hozzájárulás Bulgária és Románia csatlakozásához. Több időre van szükség. Ausztriában 75 ezer illegálisan belépett migráns tartózkodik. Ez azt jelenti, hogy valahol átszöktek az EU külső határán, és bejutottak egy belső országba, amilyen Ausztria. Előbb erre a biztonsági kérdésre kell választ kapnunk" - idézte a Digi24 hírtelevízió Karl Nehammer kancellárt.

A nyilatkozat az után hangzott el, hogy hétfőn Lucian Bode román belügyminiszter Bécsben tárgyalt Gerhard Karner osztrák kollégájával.

Lucian Bode kedden Facebook-üzenetben közölte, hogy az Ausztriába bejutott illegális bevándorlók kérdése nem róható fel Romániának, hiszen nem Románián át halad a migrációs hullám, és nem Románia generálja ezt a hullámot. Úgy vélte: éppen ezért az ország nem szolgált rá, hogy emiatt büntessék. A miniszter elismételte: Románia a schengeni csatlakozás valamennyi technikai feltételét teljesítette, és ezt két szakértői bizottság állapította meg, amelyek jelentéseit olyan munkacsoportokban vitatták meg, és fogadták el, amelyekben Ausztria képviselői is jelen voltak.

Korábban a holland kormány is kifogásokat fogalmazott meg a schengeni bővítéssel kapcsolatban, múlt pénteken azonban úgy döntött, hogy jóváhagyja Románia és Horvátország csatlakozását, de megakadályozza Bulgária felvételét, mivel úgy véli, hogy ez az ország nem felel meg a feltételeknek.

A sajtóban megjelent vélemények szerint Románia és Bulgária csatlakozásának szétválasztása is gondot jelenthet, ugyanis a korábbi csatlakozási forgatókönyvek nem számoltak azzal, hogy a román-bolgár államhatár legyen a schengeni térség határa.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?