FRISSÍTVE – Klaus Iohannis: „biztosra kell menni” a schengeni csatlakozásról tartott szavazással

FRISSÍTVE: Klaus Iohannis államfő szerint lehetséges, hogy egy-két hónappal elhalasztják a döntést Románia schengeni övezetbe történő felvételéről, ha nem biztos, hogy az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának december 8-i ülésén pozitív döntés születne erről.

Az elnök erről Rigában beszélt szerda délután azon a sajtótájékoztatón, amelyet Egils Levits lett elnökkel közösen tartott. Úgy vélte: senkinek sem használna, ha Románia kierőltetne egy szavazást, amelyen nem hoznák meg a várt döntést. A sajtótájékoztatót a román hírtelevíziók élőben közvetítették.

Az elnök viszonylag jónak ítélte Románia esélyeit a schengeni csatlakozásra, de hozzátette: egyelőre nem garantált, hogy valamennyi tagállam támogatja az ország csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli térséghez.

Klaus Iohannis román és Egils Levits lett elnök Rigában | Fotó: presidency.ro

Hozzátette: Románia készen áll megválaszolni minden kérdést, ami a csatlakozással kapcsolatban felmerül. „A holland barátainknak elmondhatjuk, hogy véget ért az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (a román igazságügyi rendszer európai uniós monitoringja), és ez az akadály már nem áll fenn. (...) Az osztrák barátainknak elmondhatjuk, hogy nálunk nincsen migrációs hullám. A svédországiak számára, akik kérdései inkább a rendőrségi együttműködésre vonatkoztak, azt mondhatjuk, hogy felkészült embereink vannak, és olyan programok, amelyek jó eredményeket adtak” – tért ki az államfő azokra az államokra, amelyek az elmúlt hetekben fenntartásaikat fejezték ki Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban.

Megjegyezte: szükség esetén egy-két hónappal el lehet halasztani a döntést, mindaddig, amíg minden kérdést sikerül megválaszolni, és – mint fogalmazott – „mindenki meggyőződik arról, hogy nemcsak, hogy nem vagyunk a rendszer gyenge pontja, hanem igazi nyereség lennénk a schengeni térségnek”.

Iohannis újságírói kérdésre külön reagált Karl Nehammer osztrák kancellár keddi zágrábi kijelentésére, mely szerint biztonsági kockázatot jelent, hogy az Ausztriában tartózkodó százezer illegális bevándorló közül 75 ezren Románián, Bulgárián és Magyarországon utaztak át anélkül, hogy az ottani hatóságok nyilvántartásba vették volna őket.

„Románia nem volt, most sem az, és a jövőben sem lesz olyan ország, amely előidézné a migrációt, vagy megengedné azt” – jelentette ki Iohannis nyomatékosítva, hogy az illegális határátlépésről beszél. Hozzátette: az osztrák félben aggodalmat keltő migránshullám nem Románián, hanem a balkáni útvonalon keresztül ér Nyugat-Európába. Megjegyezte: Románia nem része ennek a balkáni útvonalnak, de módjában áll visszafogni az illegális migrációt. Arra is kitért, hogy a kérdés tisztázása érdekében Lucian Bode belügyminiszter Bécsbe fog utazni, hogy technikai részletekbe menő megbeszélést folytasson osztrák hivatali kollégájával és más ottani politikusokkal.

Külügy: az európai szakértők szerint Románia eleget tesz a követelményeknek

A román külügyminisztérium szerint az európai szakértőcsoport november 17-i, kiegészítő jellegű látogatásának eredményeképpen megerősítést nyert, hogy Románia teljes mértékben eleget tesz a schengeni csatlakozáshoz szükséges követelményeknek, beleértve a vízumpolitikára és az adatvédelemre vonatkozó követelményeket is.

Az európai szakértők október 9. és 11. között zajlott romániai látogatásának következtetéseit november 16-án tette közzé az Európai Bizottság Egy erősebb schengeni térség kialakítása Bulgária, Románia és Horvátország teljes körű részvételével a belső határellenőrzések nélküli övezetben címmel. Ezt követően november 17-én újabb, pótlólagos jellegű látogatást tett egy vegyes szakértőcsoport Bukarestben és Isztambulban, amely főleg a vízumpolitikára és az adatvédelemre vonatkozó követelmények teljesítését vizsgálta.

Az egyidejű látogatás során egyrészt Bukarestben vizsgálták meg az országos vízumnyilvántartó rendszer és a schengeni övezet tagállamai által használt, központosított rendszer kompatibilitását a személyes adatok védelmének szempontjából, másrészt Románia Isztambuli Főkonzulátusán tájékozódtak a vízumkérelmek átvételének, feldolgozásának és a vízumok kiállításának folyamatáról. A küldöttségben az Európai Bizottság hét szakértője, az Európai Unió Tanácsának két szakértője, valamint Csehország, Németország, Hollandia és Svédország képviselői vettek részt.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a küldöttség látogatása nyomán az a következtetés fogalmazódott meg, hogy Románia szigorúan tiszteletben tartja és teljes körűen alkalmazza a vízumkérelmek átvételére, feldolgozására és kielemzésére vonatkozó európai jogszabályokat, és a kérelmek elbírálása jól megindokolt döntések alapján történik, szakmailag felkészült konzulátusi személyzet és a legmagasabb szintű informatikai infrastruktúra révén. A küldöttség méltányolta továbbá, hogy a román hatóságok tiszteletben tartják a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogszabályokat – olvasható a külügyi tárca tájékoztatásában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A közlemény szerint a vegyes csoport következtetései azt bizonyítják, hogy eredményesek voltak a külügyminisztérium erőfeszítései a konzuli tevékenység modernizálása, bürokráciamentessé tétele és digitalizálása érdekében. A külügyminisztérium üdvözli, hogy a Bukarestben és Isztambulban tájékozódó európai szakértők megerősítették, hogy Románia továbbra is teljesíti a schengeni csatlakozás feltételeit, beleértve a vízumpolitikára és az adatvédelemre vonatkozó követelményeket is.

A szaktárca hozzáteszi, bízik benne, hogy a kiegészítő jellegű látogatás eredményeképpen minden európai partner el fogja ismerni, hogy Románia schengeni csatlakozása pozitívan fog hozzájárulni az Európai Unió biztonságához.

Kapcsolódók

Kimaradt?