Iohannis lehetségesnek tartja, hogy december 8-án sor kerül a szavazásra a schengeni csatlakozásról

Klaus Iohannis lehetségesnek tartja, hogy az uniós tagállamok bel- és igazságügyi minisztereit tömörítő tanács december 8-i ülésén szavazásra bocsássák Románia schengeni csatlakozásának ügyét.

A Gitanas Nauseda litván államfővel csütörtökön Vilniusban folytatott megbeszélést követően a román elnök rámutatott, decemberig még van idő „tisztázni a problémákat”, átfogóbban megvizsgálni bizonyos kérdéseket. „Barátaink közül néhányan újabb kérdésekkel álltak elő. Mi készen állunk az együttműködésre, majd a szavazásra december 8-án” – fogalmazott.

Fotó: presidency.ro

Egy nappal korábban Rigában azt mondta Iohannis a téma kapcsán, hogy ha a bel- és igazságügyi tanács december 8-i üléséig nem válik bizonyossá, hogy a testület megszavazza Románia schengeni csatlakozását, egy-két hónappal elhalasztható a döntéshozatal. „Nekünk az az érdekünk, hogy a szavazás számunkra pozitív eredménnyel záruljon. Senkinek nem hasznos kierőltetni egy olyan szavazást, amely esetleg nem a várt eredményt hozza” – nyomatékosította.

Megkezdte csütörtökön hivatalos litvániai látogatását Klaus Iohannis

A román államfőt katonai tiszteletadással fogadta a vilniusi elnöki palotában litván hivatali kollégája. Gitanas Nauseda ezt követően a Litvániáért Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki Klaus Iohannist, a román elnök pedig a Románia Csillaga Érdemrendet adományozta a litván államfőnek.

Litvániai látogatása során Iohannis egyeztetést folytat majd a parlament elnökével, Viktorija Cmilyte-Nielsennel is.

A balti államba tett látogatásának második napján, pénteken a román államfő részt vesz és beszédet mond a Vytautas Magnus Egyetem által Kaunasban szervezett Az európai eszme című szimpóziumon. Ezt követően litván, lett és lengyel hivatali kollégájával együtt részt vesz a NATO keleti szárnyának megerősítéséről, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság támogatásáról, valamint az európai emlékezet előmozdításáról szóló csúcstalálkozón is, amelynek középpontjában a dezinformáció és a történelem átírására irányuló kísérletek elleni küzdelem áll.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?