Az osztrák belügyminiszter is „dühös”, amiért Románia schengeni csatlakozásának ügye előkerült

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának Románia és Bulgára schengeni csatlakozását elutasító határozata utáni első nyilatkozatában a Der Standardnak azt mondta, ő is „dühös”, amiért „a szabad mozgástér kiterjesztésének jogi dokumentumait” az asztalán találta.

„Én Bulgária és Románia felvétele ellen szavaztam. Mert Schengen jelenleg nem működik, különben nem lenne 75 ezer nem regisztrált migráns Ausztriában. Javasoltuk a csatlakozás elhalasztását és a jövő szeptemberi újbóli szavazást. E szakasz után meg lehet kérdezni: történt-e valami, végrehajtották-e az Európai Bizottság által bejelentett intézkedéseket? A papír türelmes, a cselekvés fontos” – mondta a politikus Der Standardnak.

Az Adevărul beszámolója szerint arra a kérdésre, hogyan kommentálja a romániaiak dühét a szavazás után, tekintettel arra, hogy az illegális bevándorlóknak csak egy kisebb része jut el Románián keresztül Ausztriába, Karner azt válaszolta: „Én is dühös vagyok”.

Gerhard Karner osztrák és Ivan Demerdzsev bolgár belügyminiszter csütörtökön Brüsszelben a schengeni csatlakozásról szóló szavazást megelőzően | Fotó: Agerpres/EPA

„Nevezetesen az eljárásra, mert a jogi dokumentumok gyakorlatilag egyik napról a másikra kerültek az asztalra. Több mint egy évtizede beszélnek a schengeni térség kiterjesztéséről. És most hirtelen jön, anélkül, hogy felkészítenénk a lakosságot arra, hogy mit hoz ez a bővítés: a biztonság növekedését? Vagy vannak előnyei és hátrányai a kockázatvállalásnak?” – kérdezett vissza az osztrák belügyminiszter.

Mint ismert, az EU igazságügyi tanácsa nem tudott egyhangú szavazásra jutni Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról, csütörtökön két ellenszavazat érkezett Ausztriából és Hollandiából. A hollandok a jegyzőkönyvben kifejtették, hogy támogatják Romániát, de a szavazás közös volt Bulgária ügyével, így Romániát is elutasították.

Ausztria és Hollandia az a két európai ország, amely Románia schengeni csatlakozása ellen szavazott csütörtökön, bár Szlovéniát, a Cseh Köztársaságot és Szlovákiát ugyanúgy érinti az illegális migráció. „Jelenleg a Cseh Köztársaság tölti be az EU soros elnökségét, így természetes, hogy ha az ember az elnökséget vezeti, eredményeket akar elérni. Úgy vélem, hogy az illegális migráció és a menekültügyi visszaélések visszaszorítására irányuló hatékony intézkedéseket most kell végrehajtani” – mondta Gerhard Karner, amikor más országok migrációs helyzetéről beszélt. A miniszter elmondta, hogy a csütörtöki szavazásnak semmi köze a január 29-én tartandó regionális választások kampányához.

„Az egyiknek semmi köze a másikhoz. 1956 óta nálunk a legmagasabb a menekültek száma, valójában illegális migrációról van szó, mert tudjuk, hogy többségük gazdasági menekült. Ezt nem hagyhatom figyelmen kívül. És akár lesz választás, akár nem, ezek a tények, és nekem miniszterként foglalkoznom kell velük” – mondta. Ausztria egyébként közvetlenül a szavazás előtt tett közzé friss adatokat az illegális migrációról, amelyek szerint Románia és Bulgária az embercsempészek között a negyedik helyen áll. 

Kelemen Hunor: Ausztria vétója szégyentelen politikai játszmára vall

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Románia kormányfő-helyettese „gyalázatos döntésnek” nevezte az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki, a Románia és Bulgária schengeni csatlakozását elutasító határozatát.

„Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Igen, gyalázatos ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul. A jóérzés ellen, az Unión belüli szabad mozgást lehetővé tévő törvénykezések ellen. Románia 11 éve teljesítette a csatlakozáshoz szükséges technikai kritériumokat, a schengeni övezet tagországainak támogatását élvezi, amelybe belerondított Ausztria. Álszent döntésével azt bizonyította be, miként tiporhatók lábbal ezek a közös értékek és szabályok” – írta hivatalos Facebook-oldalán Kelemen Hunor.

A romániai politikusok pártállástól függetlenül egyetértettek abban, hogy Romániának a schengeni övezetben lenne helye, ugyanis a feltételeknek immár tizenegy éve megfelel, és erről az idén ősszel készített felmérést is megerősítette az EU-t. Mind az Európai Parlament, mind az Európai Bizottság kedvező határozatot fogadott el Románia (és Bulgária) schengeni csatlakozásáról és arra szólította fel a tagországokat, hogy fogadják el az ország felvételét a határőrizet nélküli övezetbe. A román politikusok reakciói egy helyen itt olvashatók a Maszolon.

Vincze Loránt: egyetlen olyan érv sem hangzott el, ami indokolttá tette volna Románia csatlakozásának elutasítását

Románia schengeni csatlakozásának elutasításáról Vincze Loránt európai parlamenti képviselővel, az Európai Kisebbségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökével beszélgettünk a Maszol Fórumon csütörtök este. Mint mondta, ő sem fogadott volna „nagy tételben” a schengeni csatlakozásra, de élt benne a remény, hogy mégis sikerül. „Nem számítottam rá, hogy ennyire cinikus lesz a végkifejlet, hiszen Ausztriával senki nem számolt még néhány nappal ezelőtt” – magyarázta Vincze Loránt.

Az európai parlamenti képviselő úgy véli, komolyan meg kell vizsgálni, hogy mit kezd az Európai Unió ezzel a helyzettel. A tagjelölteknek teljesíteni kellett a feltételeket ahhoz, hogy bejussanak az övezetbe. „Meghatározták a feltételeket, ezek teljesítése után mégis kívül maradt két ország, ez hatalmas bizalomvesztést jelent” – fejtette ki.

Hozzáfűzte: a csütörtöki események során nagyon cinikusan viselkedett Karl Nehammer osztrák kancellár. „Nem tudott egyetlen egy olyan érvet sem elmondani, ami indokolttá tette volna a vétót”. Elismerte ugyanis, hogy az Ausztriába érkező migránsokért nem lehet Romániát hibáztatni, hiszen alig egy százalékuk érkezhetett Románián keresztül. Az európai parlamenti képviselő kiemelte, a migránsok is folyamatosan érkeztek az elmúlt években, nem egyik napról a másikra jelentek meg az országban.

Vincze Loránt hangsúlyozta, az osztrákok döntésének belpolitikai okai vannak. „Ausztriában tartományi választásokra kerül sor, az Osztrák Néppárt abszolút többséget szerzett volna, azonban az utóbbi időszakban nagyot esett a népszerűségük”, ezért most ki kellett találni valamit, amivel visszaszerezhetik azt. Ugyanakkor korrupció tépázta meg sz Osztrák Néppártot az elmúlt években, a saját házuk tájáról igyekeztek elterelni a figyelmet, ezért éppen jól jött, hogy van két ország, ezekkel pedig ki lehetett tolni.

A Maszol Fórumon elhangzottakról bővebben itt olvashat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?