A Márki, a Karácsony és a tekenő

Meglehetősen zajos, vagy ha úgy tetszik Zayos módját választotta Székelyudvarhely polgármestere, hogy városát felbiggyessze az anyaország választási kampánytérképére. A sztori gondolom közismert, Gálfi Árpád a közösségi médiát használva kérdezte az udvarhelyieket: fogadja-e a városházán a magyarországi ellenzék összefogásának miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert. És bár a kedden közzétett posztját – a pár ezer kommenttel együtt – még aznap este törölték, a bejegyzés tartalmáról szóló hírek olyan sebességgel és hatékonysággal futották körbe a Kárpát-medencét, amelyről a kampánykörutakat fontolgató anyaországi politikusok még álmodni sem mernek.

Három éjjel, három nap. Ennyi ideig csámcsogott a magyar nemzet az itteni szemszögből akár diplomáciai baklövésnek is tekinthető „udvarhelyi konzultáción”, és ennyi ideig honolt csend a székely anyaváros polgármesteri kabinetjében. Pénteken kora délután törte meg a csendet az ünnepi díszbe öltözött város fotóival megspékelt, „Október 23-i megemlékezésre készülünk...” egymondatos poszt, aztán késő délután jött a másik „megemlékezés”, a magyarázat a keddi bejegyzésre és annak törlésére. Nincs benne semmi meglepő, a polgi azért kérte ki az udvarhelyiek véleményét, mert nem akart „önkényesen” dönteni, és azért törölt, mert az anyaországi „ellenzékiek” kommentjeikkel összetrollkodták a bejegyzést. Ügyes szöveg, dicséret jár a billentyűzet kezelőjének, de néhány kérdést továbbra is megválaszolatlanul hagy. Sőt újakat is szül.

Érthetetlen az „önkényes” szóhasználat, ilyen kérdésben egy „kétharmados” polgármester, tényleg úgy dönthet, ahogy éppen kedve tartja, és tetszetősségétől függetlenül senkinek eszébe nem jutna, hogy önkényességgel vádolja az elöljárót. Talán az utóbbi hónapokban érkezett kritikák sokasodása, a korábbi támogatottság foszlányosodása késztette erre a polgármestert, nem tudni biztosan. A rossz nyelvek szerint a Fidesznél próbálta benyalni magát, mert amit az anyaországi kommentelők nem tudnak, az Udvarhelyen nyílt titok: a város polgármestere pillanatnyilag politikai karanténban van.

Mi lehet hát a konzultáció hátterében? Tényleg a kommentek alapján akart dönteni a polgi? Mi szükség volt ekkora nyilvánosságra, ha amúgy is csak az udvarhelyiekhez szólt a kérdés? És minek kérdezni, ha amúgy is előre tudod a választ? Mert ha van valami, amiben Székelyudvarhely vezetője és a város lakóinak elsöprő többsége maximálisan egyetért, az a magyar politikai baloldal megítélése. Nem túlzás azt állítani, hogy az udvarhelyiek szemében Gyurcsány és társaságának a szinonimája a „hányinger”. Ez van. A székelyeknél csak egyszer lehet leszarni a kalapács nyelét (értsd: elkúrni a dolgokat), a második esélyt legfeljebb a mozivásznon kapod meg.

Amúgy a sok megválaszolatlan kérdés mellé tennék én is egy opcionálisat. Novemberben lesz az 5 éves évfordulója annak, hogy Székelyudvarhely és Budapest testvérvárosi kapcsolatra léptek. Mi történne, ha Karácsony Gergely főpolgármester levelet írna Gálfinak, hogy eme szép testvéri kapcsolatot megerősítendő, szívesen eljönne Udvarhelyre, sőt hozna magával négy elektromos buszt is, mert amiket Tarlóstól kaptunk, azokat még a múlt évezredben gyártották.

Az nem kérdés, hogy az udvarhelyiek 90-95 százaléka mit írna a hírt megosztó Gálfi-poszt alá: „És a belednek tekenőt hozol-e?” Na de mit válaszolna rá Gálfi?

Kapcsolódók

Kimaradt?