Új szintre emeli a bíróképzést a hokiszövetség

Minden idők legnagyobb és legátfogóbb játékvezetői képzési programját indítja el a Román Jégkorong-szövetség (FRHG), a nemzetközi támogatást élvező kezdeményezéssel biztosítják a sportág fenntartható fejlődését és a közösség összetartozását is erősítik.

Tájékoztatásuk alapján a képzési program pénteken egy három napos szemináriummal kezdődik Karcfalván, de a 2024–2024-ös idény során rendszeres elméleti és gyakorlati képzések lesznek, a szabályismeret elmélyítése és az alkalmazás fejlesztése érdekében.

Mentorprogramot is bevezetnek, amely révén a kezdő bírókat tapasztalt szakemberek segítik majd.

Az FRHG azt is közölte, hogy a hosszútávú fejlődés biztosítása érdekében a következő időszakban kiépítenek egy online videóelemző rendszert, valamint egy olyan online bírói menedzsment rendszert, amely megkönnyíti a játékvezetők adminisztrációját.

Nem mellékes az sem, hogy a programban részt vevő játékvezetők egy része jelentős nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőséghez juthat, derült ki a csütörtöki közleményből. Abban közölték azt is, hogy a projekt szakmai partnere a Magyar Jégkorong-szövetség. Az FRHG 10 ezer svájci frankkal járul hozzá, a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) pedig 48 ezer svájci frankkal támogatja.

Illusztráció: GYHK/Facebook

Nagy Attila, a hazai sportági szervezet elnöke szerint úgy mennyiség és minőség szempontjából tulajdonképpen „vergődött a bírói társadalom”. „Kötelességünknek tartjuk, hogy a játékvezetők képzését is a lehető legmagasabb szintre vigyük, mert ez által fog javulni a játék minősége” – mondta. Hozzátette: fontos a toborzás is, mert el kell érniük azt, hogy minden egyes mérkőzésen legyen felkészült játékvezető.

Csata Attila, a játékvezetői testület vezetője rámutatott arra, hogy az elmúlt évtizedekben senkinek sem volt prioritás a játékvezetés fejlesztése. „Ellentétes irányba haladtunk, és így még inkább nyilvánvalóvá vált a lemaradásunk” – vélekedett. Ennek nyomán most a feladat, hogy a hátrányt ledolgozzák.

A programot koordináló Rédai Botond szerint ennek a projektnek a szükségességére utal az iránta való érdeklődés is. Első körben több mint nyolcvanan érdeklődtek iránta, köztük jelentős számú aktív bíró, de vannak „újoncok” is. „Ez jelentős számnak tekinthető, ha azt vesszük alapul, hogy a korábbi években nem igazán haladta meg a 30-at a mérkőzéseken tevékenykedő játékvezetők száma. De nem elégszünk meg ezzel a számmal, az újak toborzását egész szezon során folyatjuk. Olyan szakmai programot állítottunk össze, amely több évre biztosítja a játékvezetők képzését, hangsúlyt fektetve az utánpótlás nevelésére. Szeretnénk vonzóvá tenni a játékvezetői pályát” – nyomatékosított a programkoordinátor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?