Centenáriumi évbe lépett a romániai jégkorong

Centenáriumi évet hirdetett a Román Jégkorong-szövetség, hiszen száz esztendővel ezelőtt, január 24-án csatlakoztak a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) jogelődjéhez, akkor ismerték el hivatalosan a hazai szervezetet a téli sportágak Chamonix-ban tartott kongresszusán.

Fotó: FRHG

A jubileum alkalmával a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya lelátóján tartottak szerdán sajtótájékoztatót, amelyen a tervezett eseményekről is beszámoltak. Legendás válogatott játékosok, Gál Sándor, a Csíkszeredai Sportklub egykori hokisa, valamint Traian Cazacu a Steaua egykori klasszisa is jelen voltak, felidézve a 70-es és 80-as évek sikereit.

Akkoriban ugyanis nagyon jól edzett csapatok korcsolyáztak ki a pályára, magas szinten űzték a sportot, hangzott el. Cazacu szerint nagyon szép idők voltak azok. „A válogatottban is nagyon jól megértettük egymást. (…) Köszönöm az ellenfeleknek is az akkori szép versenyekért. Felkészültek voltunk és tiszteltük egymást” – mondta.

Nagy Attila, a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) elnöke szerint bárki is legyen itthon sportvezető, annak azt kell terveznie, hogy arra a szintre vezesse vissza a hazai hokit. „Jelenleg lehetetlennek tűnik, de meg kell próbálni” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a sportág fejlesztésén dolgoznak, fellendítenék az ország hokiközpontjaiban a sporttevékenységet, ugyanakkor fontosnak tartanák, hogy ismét tévéképernyőre kerüljön a jégkorong Romániában. A centenárium alkalmával azt tervezik, hogy megalapítják a romániai hoki Hall of Fame-jét, ugyanakkor az éves hokigálát is meghonosítanák, hogy a kiemelkedő eredményeket elérő sportolókat elismerjék. Ugyancsak a tervek között szerepel, hogy az U18-as női válogatott most először részt vegyen a világbajnokságon.

Nagyhoz hasonlóan Benedek Árpát Csapa, az FRHG főtitkára is arról beszélt, hogy az év során folyamatosan lesznek majd események a centenárium jegyében, amelynek lezárásaként egy kiadványban örökítik majd meg az eltelt száz esztendőt. „Reméljük, hogy idén újraélesszük a hokit és minél jobb eredmények lesznek” – mondta.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy bár az első hivatalos bajnokságot 1925-ben rendezték Romániában, az első hokimeccset 1924. január 27-án játszották Brassóban, azt követően, hogy a romániai jégkorong nemzetközi szinten is elismertté vált.

„Lentről indultunk, és nagyon magasra jutottunk. Azt követően megint lecsúsztunk, de remélhetőleg ismét visszakerülünk oda, ahol a 70-es, 80-as években voltunk” – summázta az elmúlt száz esztendőt Nagy Attila.

Hétvégén különben Gyergyószentmiklóson, a Román Kupa négyes döntőjében korcsolyáznak majd pályára az élvonalbeli felnőtt csapatok. A Román Kupa a 75 éves jubileumát ünnepli. Január 27-én Steaua–Brassói Corona (15 óra), majd Gyergyószentmiklós–Háromszéki Ágyúsok (19 óra) párosítás szerint játszanak. A bronzmeccset vasárnap 14 órától, a döntőt pedig 18 órától rendezik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?