Egyetemi Jégkorong Világkupa: Románia bravúros játékkal győzte le Kanadát

Nagyszerű mérkőzésekkel és egy igazi meglepetéssel indult a Hargita megyei Csíkkarcfalván megrendezett Egyetemi Jégkorong Világkupa. A túlnyomórészt székely fiatalokból álló román válogatott hosszabbításban legyőzte a sportág őshazája, Kanada együttesét.

Pénteken délelőtt a Csehország – Lengyelország találkozóval útjára indultak az Egyetemi Jégkorong Világkupa csoportküzdelmei a Hargita megyei Csíkkarcfalva műjégpályáján. Az első nap küzdelmei minden szépségét felvonultatták a jégkorongnak. A csehek szoros találkozón verték a lengyel brigádot. A második találkozón mutatkozott be a magyar válogatott, amely egyértelmű vereséget szenvedett északi szomszédjától, a szlovák csapattól. A nap harmadik összecsapásán az amerikai válogatott némi meglepetésre tíz gólos különbséggel intézte el Svédországot. Ez volt a nap legnagyobb különbséget és legtöbb gólt hozó összecsapása.

Fotó: Tamirján Róbert

Este következett a nap legjobban várt találkozója, bemutatkozott a túlnyomó többségében székely fiatalokból álló román válogatott. A javarészt a Háromszéki Ágyúsok, valamint a Sapientia U23 együtteseire építő csapat és Kanada összecsapása természetesen telt házat vonzott a Felcsíki Műjégpályára. Már egy nappal korábban elfogytak a jegyek, így tömött lelátók előtt vette kezdetét a mérkőzés és az azt megelőző hivatalos megnyitó ünnepség.

Fotó: Tamirján Róbert

A korongbedobást megelőző percekben felsorakozott a jégen a nyolc csapat, majd Nagy Attila, a Román Jégkorong Szövetség elmúlt napokban megválasztott elnöke, egyben az esemény szervezőbizottságának vezetője köszöntötte a részt vevőket és a közönséget. Az eseményen megjelent európai és észak-amerikai egyetemi jégkorong-ligák képviselőinek üdvözlő szavai után a csíkszenttamási születésű fiatal jégkorongozó, Bálint Anna Regina éneke fokozta a hangulatot. A Queen örökbecsű slágere hallatán már a megnyitón mindenki bajnoknak érezhette magát.

Fotó: Gidófalvi Róbert

A nap legnagyobb győztese kétségkívül a közönség volt, amely felfokozott hangulatban várta a hazai fiatalok bemutatkozását. A lelátón feltűntek a székelyföldi csapatok klubmezei, sokan jöttek el szurkolni családtagjuknak, ismerősüknek, barátjuknak, iskolás társuknak. Nem csoda a hatalmas várakozás, a székelyföldi fiatalokra épülő román válogatott a sportág észak-amerikai varázslói ellen kellett helyt álljanak.

A második percben úgy tűnt, érvényesül az előzetesen megjósolt papírforma, a kanadaiak megszerezték a vezetést. A házigazdák azonban nem ijedtek meg a korán összeszedett hátránytól és még az első húsz perc során megfordították az állást Márton Koppány és Karda Norbert találataival. A második játékrész elején négy perc leforgása alatt négy találatnak tapsolhatott a publikum. Előbb, a találkozó végéig négy (!) gólig jutó Márton Koppány növelte kétgólosra az előnyt, majd az észak-amerikaiak villámgyors egalizálása után ugyanő vette vissza a vezetést a hazaiaknak. Érett a meglepetés, egy gólos előnnyel fordult a román válogatott a záró harmadra.

Fotó: Tamirján Róbert

Hatalmas küzdelmet hozott a záró húsz perc, fogyni látszott a hazai fiatalok ereje, ám az utolsó percig tartani tudták az előnyüket, ám akkor, kapusuk lehozatalát követően kiegyenlített Kanada. Következhetett a ráadás, amelyet emberhátrányban kezdtek a juharlevelesek. A találkozó hőse, Márton Koppány pedig gyönyörű góllal tett pontot a találkozó végére. Bravúr a javából, Románia – Kanada 5–4! A Felcsíki Műjégpálya közönsége óriási ünneplésben részesítette a győztes fiatalokat, a lefújás és a mérkőzés legjobbjainak díjazása után a Fuse Band rézfúvósai pedig rázendítettek a székely himnusz dallamára.

Az első nap eredményei:
Csehország – Lengyelország 4–3
Gólszerzők: Cizek (3), Strejskal, ill. Yerassov (2) és Slusarczyk
Magyarország – Szlovákia 1–7 (0–1, 0–4, 1–2)
Gólszerők: Szalay, ill. Trenčan, Stránsky, Novodomec, Adamovič, Vaňo (2), Párička
Amerikai Egyesült Államok – Svédország 11–1 (5–0, 3–0, 3–1)
Gólszerzők: Selman (3), Spaedt (2), Kalandyk, Foltz, West (2), Lowell, Aldrige, illetve Wedjesjö
Románia – Kanada 5–4, hosszabbítás után (2–1, 2–2, 0–1, 1–0)
Gólszerzők: Márton Koppány (4), Karda Norbert, illetve Digulio, Duecky, Sheldon
A hétvégi program
Április 15., szombat
9.30 Szlovákia – Svédország
13.00 Lengyelország – Kanada
16.30 Egyesült Államok – Magyarország
20 órától Románia – Csehország.
Április 16., vasárnap
9.30 Magyarország – Svédország
13.00 Kanada – Csehország
16.30 Románia – Lengyelország
20 Egyesült Államok – Szlovákia

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?