Kezdődik Csíkkarcfalván az Egyetemi Jégkorong Világkupa

A sportág egyik nagyhatalma, Kanada ellen kezd Románia válogatottja a Csíkkarcfalván található Felcsíki Műlyégpályán pénteken kezdődő Egyetemi Jégkorong Világkupán. A régióban ekkora horderejű jégkorong eseményre korábban még nem volt példa, és mint azt az eseményt felvezető csütörtöki sajtótájékoztatón Nagy Attila, a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) újonnan megválasztott elnöke, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója mondta: ez új folyamatokat indíthat el, új tendenciáknak ágyazhat meg.

Bizakodva várják a világkupa rajtját | Fotó: SZJA

Mint az a szervezők közleményéből kiderült: a sajtótájékoztató minden részvevője rendkívül bizakodóan nyilatkozott a tornával kapcsolatos várakozásairól. Egyöntetűen egyetértettek abban, hogy a világkupa, alapvetően három célt szolgál. Egyrészt minőségi versenyzési és fejlődési lehetőséget nyújt a játékosoknak, másrészt fontos és előremutató kapcsolatépítési terep, harmadrészt pedig kulturális találkozások platformja. Ebből személyes és szakmai szempontból is épülni tudnak a felek – vélekedtek.

Tánczos Barna, az Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke elsősorban arra a tényre hívta fel a figyelmet, hogy a székelyföldi jégkorongban alig 6-7 év alatt sikerült olyan szintű fejlődést véghez vinni, amely felhelyezte a térség hokiéletét a sportág nemzetközi térképére. Ennek kicsúcsosodása a mostani világkupa is, amelyen – mint ismeretes –, nyolc válogatott vesz részt. A házigazda Románia mellett Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Svédország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország képviselteti magát.

A sajtótájékoztatón jelen volt Paul Hebert, az Amerikai Egyetemi Jégkorong Szövetség (ACHA) elnöke, valamint Craig Barnett, az ACHA ügyvezető igazgatója. Ők arról beszéltek, hogy átvitt és konkrét értelemben is nagyon hosszú út előzte meg ezt a pillanatot. Emlékeztettek arra, hogy a torna megszervezése a koronavírus-járvány miatt csúszott, sok mindent újra kellett tervezni. Ennek fényében pedig örömüket és izgatottságukat fejezték ki, hogy végre itt lehetnek, és természetesen úgy a kanadaiak, mint az Egyesült Államok játékosai is a döntőig szeretnének menetelni.

Hasonlóan ambiciózus célokat fogalmaztak meg a sajtótájékoztatón az európai válogatottak képviselői is. A szlovákok számára például az elődöntő a minimális cél, de a lengyelek egyenesen az aranyat célozzák meg.

Horvát Tamás, a torna szervezőbizottságának elnöke szerint a romániai válogatottnak jól sikerült a felkészülés. A keretet a Sapientia U23, illetve a Háromszéki Ágyúsok játékosaira építették és bizakodva várják az első meccsüket a kanadaiak ellen (pénteken 20.15 órakor). Arról már beszámoltunk, hogy az április 19-ig tartó világkupán a részvevők két csoportba sorolva vágnak neki a küzdelemnek. Románia a B kvartettben Kanada után sorrendben a csehekkel és a lengyelekkel találkozik szombaton, illetve vasárnap.

Mint azt Nagy Attila, az SZJA elnöke jelezte: a torna iránt nagy az érdeklődés, ezért a sorban állás elkerülése érdekében az online jegyvásárlást ajánlotta. A világkupa mérkőzéseinek online közvetítése, 5 euró ellenében a www.sport.vicket.com oldalon lesz elérhető, ugyanakkor néhány mérkőzés a Prima Sport felületén is követhető lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?