Transznemű atléta is indulhat a paralimpián

Valentina Petrillo lesz az első nyíltan transznemű paralimpikon, a látássérült atléta 200 és 400 méteres síkfutásban versenyezhet Párizsban.

Az 50 éves, férfinak született olasz sportoló 2019-ben váltott nemet. A BBC Sportnak azt mondta, hogy ötkarikás szereplése „fontos jelképe a befogadásnak”. Csakhogy fogadtatása nem felhőtlen, riválisai közül többen ellenezték, hogy a nők között versenyezzen. Az őket képviselő ügyvéd, Mariuccia Quilleri – aki jómaga is ügyvéd – szerint az befogadást választották az igazságosság helyett, és már nem sok mindent tehetnek ellene.

Petrillo tavaly két bronzérmet nyert a para-világbajnokságon.

Fotó: Valentina Petrillo Instagram-oldala

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke, Andrew Parsons azt mondta, hogy a paraatléták nemzetközi szabályai szerint Petrillo szerepelhet az ötkarikás játékokon, ő azt szeretné, ha a sportvilág „egyesülne” egy saját transzgender szabályozás alatt. Jelenleg ugyanis nincs egy egységes álláspont ezen a téren. Az IPC a sportági szövetségekre bízza, márpedig miközben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tiltja, hogy a transznemű nők a női mezőnyben versenyezzenek, addig a paraszövetség szerint, ha egy személyt törvényesen elismernek nőként, az jogosult abban a mezőnyben indulni. Parson közölte, tisztában van azzal, hogy bírálatok érik majd az IPC-t, de a szabályokat be kell tartaniuk. „Szerintem úgy korrekt, ha tiszteletben tartjuk a transzgender sportolókat, de a tudománynak választ kellene adnia a helyzetre, mert a többi sportolóval szemben is igazságosak akarunk lenne. Ez egy nagyon nehéz kérdés” – mondta korábban a paralimpiai bizottság elnöke.

A párizsi paralimpia augusztus 28-án kezdődik és szeptember 8-ig tart. Romániát hat sportoló képviseli majd, köztük a paralimpiai bajnok kerékpáros, Novák Károly Eduárd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?