Hatodik paralimpiájára készülhet Novák Ede

További két romániai sportoló kvalifikált az idei párizsi paralimpiára; pontjaik alapján Theodor Matican és Novák Eduárd parakerékpárosok váltottak jegyet az augusztus végén kezdődő ötkarikás seregszemlére – közölte csütörtökön az Országos Sportügynökség (ANS)

Novák Ede ugyanakkor már pár nappal ezelőtt elárulta a közösségi oldalán, hogy hatodik alkalommal is részt vehet a játékokon. Ismeretes, hogy 2012-ben Románia első paralimpiai bajnokvává vált, ugyanakkor a pályafutása során további három ezüstérmet is ünnepelt Pekingben, Londonban és Tokióban. Utóbbi dobogós helyezését a történelemben egyedülálló módon sportminiszterként érte el Japánban.

Fotó: Novák Ede Facebook-oldala/archív felvétel

Pár napja közösségi oldalán bevallotta, hogy nem volt számára könnyű döntés, hogy bevállaljon egy újabb paralimpiai részvételt, de örül annak, hogy végül meghozta. Felidézte, hogy 2021-ben visszavonult a kerékpározástól, mert teljes mértékben a sportminiszteri mandátumának akarta szentelni magát. Meghegyezte, hogy mandátuma végére kimerült, de a sport számára mindig is „megváltás volt, egy menedékhely”. „Tudtam, hogy közelednek a 2024-es Paralimpiai Játékok, és elhatároztam, hogy megpróbálok felkészülni, hogy még egyszer legyőzzem a határaimat, hogy visszanyerjem azt a nagyon jó fizikai állapotot. Nem gondoltam feltétlenül egy éremre, hanem pontokra, magára az élményre, arra, hogy mennyire fontos lenne számomra, hogy újra részt vehessek” – ecsetelte. Sok mindenen változtatnia kellett ahhoz, hogy 47 évesen visszanyerje a fizikai állapotát, de sikerült, a világbajnokságon elért eredményei pedig új lendületet adtak számára a folytatáshoz. „Tehát augusztusban újra találkozunk a párizsi Paralimpiai Játékokon, ahol remélem, hogy szép eredményt érek el Románia számára!” – fogalmazott.

Novák Ede rendületlenül edz az újabb kihívásra, legutóbb Bulgáriában feszegette a határait, a folytatásban pedig Hargitafürdőn edzőtáborozik majd.

A párizsi paralimpiára Novák Ede mellett a sokszoros országos bajnok Theodor Matican is kvalifikált. Több mint tízéves rutinja van a nemzetközi versenyeken, pályafutása eddigi legnagyobb sikerét a 2021-es Európa-bajnokságon szerzett két bronzérme jelenti.

A párizsi paralimpia augusztus 28-án kezdődik és szeptember 8-án zárul.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?