Felhagy az aktív versenyzéssel Novák Károly Eduárd sportminiszer – legalábbis egy időre

Visszavonul az aktív versenyzéstől Novák Károly Eduárd sportminiszter. Az idei tokiói paralimpiai játékokon a kerékpáros üldözőversenyben ezüstérmes Novák Eduárd a Facebook-oldalán jelentette be elhatározását, de hozzátette, még nem tudja, hogy döntése végleges-e, vagy csak átmeneti.

„Az élet egy stratégia. Most pedig a legfontosabb, hogy az Országos Sportstratégiára összpontosítsak, így 15 év gyorskorcsolyázás és 23 év kerékpározás után úgy döntöttem, hogy egy ideig visszavonulok a versenyektől. 2022 egy nagyon fontos év lehet, az abszolút prioritásom most pedig ez a projekt, amelybe mindent bele szeretnék adni” – fogalmazott bejegyzésében.

Hozzátette, még nem tudja, hogy visszavonulása csak átmeneti vagy végleges, de bízik benne, hogy lépésenként könnyebb lesz elviselni a döntés fájdalmát. „Még nem tudom elképzelni az életemet a versenyek, az edzések nélkül. Sok éven át ez volt a mindenem, és nem hiszem, hogy bármi is pótolhatná azt a beteljesülést, amit éreztem. A versenysporthoz kötődnek életem legszebb és legnehezebb pillanatai is. Biztosan sok mindent sokkal jobban is csinálhattam volna, de a legfontosabb számomra, hogy mindent elértem, amit akartam” – nyomatékosította.

Viața este o strategie Cel mai important lucru este să mă concentrez pe Strategia Națională pentru Sport, așa că,...

Közzétette: Eduard Novak – 2021. december 16., csütörtök

Kiemelte, mind kerékpár-szövetségi elnökként, mind miniszterként száz százalékban elkötelezett maradt a sport mellett, úgy vélte, ez a normális módja annak, hogy a megszerzett tapasztalatokat és tudást átadhassa a fiatal generációnak. „Köszönöm mindazoknak, akik mellettem álltak, az első edzőnőmnek, az utána következő edzőimnek, a családomnak, támogatóimnak stb. Arra kérem őket, hogy maradjanak továbbra is mellettem ebben a gyönyörű projektben: a sport sorsának újjáépítésében az Országos Sportstratégián keresztül” – zárta bejegyzését Novák.

A 45 éves Novák Károly Eduárd 2012-ben egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza a londoni paralimpiai játékokról, négy évvel korábban pedig ezüstérmet nyert Pekingben. Az idén megtartott tokiói paralimpián ezüstérmes lett a 4000 méteres kerékpáros üldözőversenyben. Ő volt az első miniszter, aki részt vett olimpiai vagy paralimpiai játékokon, és szintén az első miniszter, aki érmet is szerzett.

Novák 2013-tól 2020-ig a Román Kerékpáros-szövetség elnöke volt. 2012-ben Tuşnad Cycling Team néven profi kerékpáros csapatot alapított, amely később kontinentális csapatként Novak Teamre változtatta a nevét. Ezt követően kerékpáros-akadémiát alapított. 2020 decemberében, a parlamenti választások után létrejött jobbközép koalíciós kormányban az RMDSZ jelölte ifjúsági és sportminiszternek, és az idei kormányválság után novemberben megalakult szociálliberális kormányban is miniszter maradt, de már csak a sporttárca tartozik hozzá.

(Nyitókép forrása: Novák Károly Eudárd Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?