Novák Károly Eduárd: egy helyben topogunk, de a sportstratégia változtathat ezen (VIDEÓINTERJÚ)

A sportra fordított támogatások hatékonyságának növelését, a tömeg- és az élsport társadalmi hatásainak javítását reméli a készülőben lévő sportstratégiától Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, többszörös (köztük arany-) érmes paralimpiai kerékpározó. Pénzügyi stabilitást a magyarországi tao-rendszerhez hasonló támogatási forma teremthet Romániában – tette hozzá az RMDSZ marosszentgyörgyi kongresszusán adott videóinterjúban, amelynek összefoglalóját az alábbiakban közöljük. (Kérdezett: Ambrus Attila / videó: Varró-Bodoczi Zoltán)

Kövtendő példának nevezte a magyar sporttámogatási rendszert és a -szervezeti életet Novák Károly Edurád, aki szerint a 2007-es magyar sportstratégia megszületése óta dinamikusan fejlődött a magyar sport, főleg a parasport – és ez nem csak az érmek számában mutatkozik meg. A 2008-as paralimpiától kezdve a mutatók felfelé ívelnek, míg Románia egy helyben topog: 2004-ben két parasportolót küldött a játékokra, 2008-ban hetet, idén pedig ugyanennyit Tokióba. „Ott vagyunk, ahol 2008-ban voltunk” – jegyezte meg.

Miért ne vegyük át, ami működik?

Novák reményei szerint jövőre sikerül gyakorlatba ültetni magyarországi mintára a társaságiadó-kedvezményt (tao). Tisztában vele – tette hozzá –, hogy a román sajtó egyes képviselői támadták azért, mert Magyarországot állította követendő példának, de mint fogalmazott: „nem tudom, miért bűn egyeseknek”, ha bevált módszereket szeretne követni. „Ha egy rendszer működik, legyen az magyar, német vagy osztrák, alkalmazhatjuk. Nem kell mi feltaláljuk a spanyolviaszt, hanem csak alkalmazzuk a működő rendszereket” – vélte.

Olimpiai ciklusokban gondolkodva, a romániai sport számára a 2028-as (Los Angeles) vagy a 2032-es (Brisbane) ötkarikás játékok jelenthetnek perspektívát. Azonban „minél tovább húzzuk az időt, annál inkább késnek az eredmények” – utalta arra, hogy reményei szerint legkésőbb jövő márciusig elfogadják a román sportstratégiát és a tao-rendszert. Hozzátette azonban, hogy nem elég a támogatás, hangsúlyt kell fektetni a szervezési kérdésekre is. „Meg kell határoznunk a fontossági sorrendet, össze kell hangolnunk a minisztériumokkal a támogatási formákat, és meg kell oldanunk az iskolai, a tömegsport és a profi sport szabályozását” – mondta. Az RMDSZ-es miniszter szerint ha sikerül ismét megteremtni a hárompárti jobbközép kormánykoalíciót, van esély arra, hogy időben megtegyék a szükséges lépéseket.

Segítség kell az átálláshoz

Az RMDSZ kongresszusi mottójához – „Szívügyünk a család” – kapcsolódva kifejtette: a sport társadalomra gyakorolt hatása épp oly fontos, mint az eredményesség, és meg kell teremteni a hivatásos sportolói és a civil életpálya-modellt, segíteni kell az egyéneket az átállásban. Sok gyereket, fiatal sportolót nyolcadikos korában átirányítanak a tanulmányok felé, elméleti képzést kapnak, vagy szakmát tanulnak.

„Sok frusztráció van emiatt, ott marad a kérdés bennük, hogy mi lett volna, ha? Másrészt, akik profik, és befejezik a karrierüket, nem tudnak mit kezdeni az élettel, ami újabb problémákat szül: depressziót, alkoholizmust, olykor öngyilkosságot. A sportstratégia arról szól, hogy lényegében megreformáljuk a tömegsportot, és ez hatással lesz a családra is” – magyarázta.

Novák Károly Eduárd szerint a következőkben 40-50 konzultációt tartanak olyan szervezetekkel, akik érintettek ebben, köztük a szülők képviselőivel is, akik nagy anyagi áldozatot hoznak, hogy gyerekeik élsportolók lehessenek. „Románia több pénzt költ el sportolónként, mint Nyugat-Európa, de nem hatékonyan, az eredményekben nem látszik. Arra keresünk megoldást, hogy ne a szülőket terhelje mindez, ha már ennyi állami pénz folyik a sportba” – jelentette ki a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?