Novák Ede: nem turistaként megyek Rióba

Nyugodt, határozott, saját bevallása szerint remek formában van – a negyedik paralimpiájára készülő Novák Károly Eduárdot kevéssel a maratoni repülőútja előtt értük el telefonon. A csíkszeredai bajnok a Maszol érdeklődésére elárulta, ezúttal az egyéni időfutamra gyúrt, nagy eredményt szeretne elérni Rio de Janeiróban, ugyanakkor nem érez különösebb nyomást magán. A 40 éves kerékpározó mindhárom fontosabb világversenyen, Európa-bajnokságon, világbajnokságon és paralimpián nyert már aranyérmet, vajon sikerül felülmúlnia londoni teljesítményét a hamarosan rajtoló játékokon?

Nem támogatták a felkészülését

Talán sokan emlékeznek még a 2012-es paralimpiára, Novák Ede a brit világvárosban egy egész országnak örömet szerzett azzal, hogy begyűjtötte a román parasport első aranyérmét a fogyatékkal élő sportolók 1960 óta rendezett csúcseseményén. A lábprotézissel versenyző kerékpározó úgy érzi, azóta elfelejtették, már ami az állami szerveket illeti. Amikor arról kérdezzük, milyen gondolatokkal várja a szeptember 7-i megnyitót, amelyen ismét ő lesz a román küldöttség zászlóvivője, nem egészen a megszokott választ adja.

„Kettős érzés van bennem. Ilyen óriási rendezvényen egy országot képviselni és a zászlót vinni, nagy dolog, büszkeséggel tölt el. Viszont nagyon elkeserít a román sport helyzete, a minisztérium, az olimpiai és a paralimpiai bizottság tevékenysége. Ebben a négy évben semmilyen támogatást nem kaptam, az aranyérem után úgy félretettek, mintha semmit nem értem volna el. Látszik az olimpiai eredményeken is, hol tart a román sport, hogy milyen az attitűd. Négy évvel ezelőtt ugyanez volt a helyzet” – fejtette ki Novák.

Jó formában várja a versenyeket

Pedig a székelyföldi sportoló példáját sokan követnék, a paralimpiai delegáció kolozsvári bemutatóját követően többen is azt nyilatkozták, éremért utaznak Rióba, a kajak-kenus Mihaela Luleának egyenesen az aranyra fáj a foga. Az optimista nyilatkozatok mögött valószínűleg ott van Novák sikere, a Román Kerékpáros Szövetség elnöke négy éve megmutatta, kemény munkával fel lehet érni a csúcsra. És hogy milyen célokkal utazik Brazíliába?

„Nem turistaként megyek Rióba, újra dobogóra szeretnék állni, lehetőleg minél fennebb. Úgy érzem, bennem most kevesebb stressz van, igazából elértem, amit akartam, pályafutásom során mindent megnyertem, amit csak lehetett. Három olimpián jártam, ezen a versenyen tapasztaltabb vagyok, mint a többi ellenfelem. Azt szeretném, hogy akik hisznek bennem, büszkék legyenek rám, a legjobbamat szeretném nyújtani, meg akarom mutatni, hogy bajnok vagyok. Fizikailag nagyon jól érzem magam, erősebb vagyok, mint valaha, aztán meglátjuk ez mire lesz elég” – nyilatkozta portálunknak egy nappal az elutazása előtt a három paralimpiai érem (arany és ezüst Londonban, ezüst Pekingben) tulajdonosa.Mint azt korábban jelezte, a riói játékokon három számban áll rajthoz. Szeptember 10-én kezd a pályakerékpáros üldözőversennyel, majd négy nappal később az országúti időfutam követezik, végül szeptember 16-án rendezik a mezőnyversenyt. Az időeltolódás miatt egy héttel az első erőpróba előtt utazik Dél-Amerikába. Ahogy az internetes bejegyzésében olvasható, a profi sportolóknak annyi napra van szükségük az átálláshoz, ahány óra különbség van a két ország között.

A felkészülés egy részét Olaszországban végezte, itt már kimondottan az időfutamra hangolt: „Az egész év egy felkészülési periódus volt. Az első részében a sok országúti verseny rengeteg kilométert, állóképességet adott. Nagyon sokat versenyeztem, idén kétszer annyit, mint tavaly és tavalyelőtt. Most az utolsó periódus csak a specifikus felkészülésnek az időszaka volt, Olaszországban már csak időfutamtávon edztünk. Az időfutamhoz egyébként nagy reményeket fűzök. Erre a távra készültem, úgy érzem, itt van esélyem, hogy nagy eredményt érjek el.”

Tokió? Még messze van...

Arra a kérdésünkre, miszerint a riói lesz-e az utolsó paralmipája, Novák Ede nem tudott biztos választ adni: „Nem tudom, attól is függ, milyen eredményt fogok elérni. Egy évet mindenképp a családommal szeretnék tölteni, a személyes dolgaimmal is kell foglalkoznom, majd utána döntök. Fizikailag megbírnék még két olimpiát is, erősebb vagyok, mint harminchat évesen.”

Romániából összesen 11 sportoló utazik a játékokra, Novákon kívül még találunk egy székelyföldi bringást a keretben, mégpedig a kézdivásárhelyi Oláh Attilát. A további résztvevők: Florentina Hriscu (diszkoszvetés), Florin Cojoc (magasugrás), Mihaela Lulea (kenu),  Iulian Șerban (kenu), Alexandru Bologa  (judo), Naomi Ciorap (úszás), Samuel Ciorap (úszás), Dacian Makszin (asztalitenisz), Bobi Simion (asztalitenisz).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?