Transylvania Open: Tamara Korpatsch diadalmaskodott Kolozsváron

Fotó: Transylvania OpenA német Tamara Korpatsch két szettben diadalmaskodott a kolozsvári BT Arénában megrendezett a Transylvania Open döntőjében a a román Gabriela Ruse fölött.

A 28 éves német játékos első kolozsvári WTA 250-es címét szerezte meg, miután a döntőben 6-3, 6-4-re legyőzte Gabriela Rusét. Mindkét játékos kiváló hetet zárt Kolozsváron. Az itteni győzelmek után Tamara hétfőtől - 34 helyet előrelépve - a WTA-ranglista 71. pozícióját foglalja el. Gabriela Ruse szabadkártyával érkezett Kolozsvárra, de bizonyította, hogy helye van a legjobbak között. A torna előtti helyezéséhez (WTA-188) képest óriásit, 61 helyet ugrik előre, hétfőtől a 127. pozíción áll.

A 25 éves Ruse jól kezdte az első szettet, 3:0-ra növelte az előnyét, de utána a fájlalta a bal lábát, és zsinórban hat játékot elveszített. A második játszma elején kiegyensúlyozott volt a küzdelem, majd Korpatsch elhúzott 5:2-re, és végül 6:4-re győzött.

A német játékosnak ez volt az első tornadöntője női egyesben. Ezzel szemben a román teniszező 2021-ben Hamburgban tornagyőztes lett, és ugyanabban az évben Palermóban veszített a fináléban.

A világranglistán 188. helyezésű Ruse korábban kétszer lépett pályára a 28 éves Korpatsch ellen, és mindkétszer legyőzte a német játékost: 2018-ban a montreux-i torna nyolcaddöntőjében és 2020-ben a prágai torna negyeddöntőjében.

A döntőbe jutásért a román játékos 20 226 dolláros csekket és 180 WTA-pontot kapott. Tornagyőzelmével Korpatsch 34 228 dollárral gazdagodott, és 280 WTA-pontot gyűjtött.

„Ez a győzelem nagyon sokat jelent nekem. Ez az első WTA 250-es címem, és az első kemény pályán! Rendkívül boldog vagyok! Ez egy nagyszerű verseny, és örülök, hogy nyertem. Motiváltan érkeztem, nálam volt az új ütőm, és azt mondtam magamnak, hogy most a legjobb teniszemet tudom játszani, és meg tudom nyerni ezt a tornát. Gabriela Ruse volt az ellenfelem, de a közönség is az ellenfelem volt” – értékelt Korpatsch.

Gabriela Ruse a döntőben erős fizikai fájdalmakkal küszködött, de a közönség tapsa és támogatása által felbátorodva be akarta fejezni a mérkőzést. Ő a második romániai játékos, aki egyesben döntőbe jutott a Transylvania Openen, miután 2021-ben Simona Halep játszott döntőt. Csodálatos dolog történt velem ezen a héten, és egy álmom vált valóra: hazai közönség előtt játszani és ennyi mérkőzést nyerni. Ez a legszívhezszólóbb trófea! Bár Hamburgban is megnyertem a trófeát, a Transylvania Open valami más. Úgy érzem, hogy boldoggá tettem az embereket, és megmutattam nekik, milyen is valójában Gabriela Ruse. És most nem a teniszről beszélek, hanem az emberi Gabriela Ruse-ról” – mondta könnyek között a román lány.

A párosok versenyében Jodie Burrage és Jil Teichmann győzött, miután a döntőben két szettben nyert Leolia Jeanjean és Valerija Sztrahova ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?